• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fájós foggal orvoshoz, rossz kocsival szerelőhöz megyünk

Lapszemle Forrás: teol.hu

Surányi-Réti Katalin szerint ha a párkapcsolat válságba kerül szégyenkezünk, pedig ehelyett érdemes volna szakértő segítséget kérni.

Hosszú évek óta működik Nagydorogon a református gyülekezet házas köre. Gyakorta találkoznak, rendszeresen táborba mennek, hogy az együttlétekből merítsenek erőt, ötletet házasságuk életben tartásához. Az idei tábort a kapcsolat évszakainak szentelték. Végig vettük az évszakokat, megnéztük, ki hol tart. Tartalmas volt, mély felismerések születtek – idézte fel Surányi-Réti Katalin. A házasság nem egy statikus valami, hanem egy rendszer, ami folyton változik. Ha ezt felismerjük, és nem várjuk, hogy mindig tavasz vagy nyár legyen, megkíméljük magunkat a csalódástól – fogalmazott a lelkész, hozzátéve azt is, minden évszaknak megvan a maga szépsége, de árnyoldala és kihívásai is – olvasható a teol.hu portálján.

Nem lehet azt mondani, hogy a szerelem kezdete, a tavasz csak szép élményeket tartogat, hiszen a felmérések szerint éppen ebben az időszakban sok a válás, mert nem megy az összecsiszolódás, nem könnyű megbirkózni azzal, hogy a te és énből mi lesz. A tavasz elmúltával nem lesz oda minden, ami szép – fejtegeti Katalin. Nyárra beérik a kalász, megtörténik a fészekrakás, megszületnek az utódok, majd kirepülnek és elkövetkezik az üres fészek effektus, ami szintén hordoz magában konfliktushelyzeteket, hiszen, ha elmennek a gyerek, újra össze kell csiszolódni. A lelkész szerint éppen ebben az időszakban nagy próbatétel a változókor, amikor mind a férfiakban, mind a nőkben felborul minden lelkileg is, testileg is.

Surányi-Réti Katalin szerint, aki maga is anya, feleség, manapság nagyon sok a párkapcsolati válság. Az okok között minden bizonnyal nagy szerepe van annak, hogy egy generáció alatt nagyot fordult a világ. Míg szüleink többnyire gondolkodás nélkül alakították a rájuk osztott férfi-női szerepeket, addigra a mai nők a család mellett karrierről is álmodnak. Több fronton megfelelniük azonban nagyon nehéz. Akár egyik generációról a másikra jelentős a változás, vallja saját családjára utalva Surányi-Réti Katalin, aki Erdélyből származik, s húgával együtt első generációs értelmiségi.