• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fellélegezhet a kazincbarcikai kórház

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

A Fideszes képviselő belátja: át kell alakítani az ellátórendszert, de egyes döntéseket érdemes újragondolni.

Változott a „táncrend" a kazincbarcikai kórházban, a helyi érdekek felülírták a véglegesnek jelzett kapacitásokat. Néhány napja jelentek meg a hivatalos határozatok arról, hogy július 1-jétől milyen ágyszámmal, ellátási funkciókkal működhetnek az egyes kórházak. Eszerint a kazincbarcikai kórház például a belgyógyászatán kívül minden aktív ellátását elveszítette, több mint háromszáz ágyon csak többféle rehabilitációban kapott feladatot. Demeter Zoltán fideszes országgyűlési képviselőnek azonban sikerült változtatnia a helyzeten – írja a Magyar Hírlap – online.

A református lelkész úgy nyilatkozott: a helybeliek aggódását látva fölkereste Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, valamint az egészségügyi államtitkárságot is. „A térség hátrányos helyzetű, sok itt a beteg, és rengetegen élnek a létminimum alatt. Könnyen elérhető kórházra van szükségük, mert rossz állapotban vannak, és utazásra nekik végképp nem futja" – érvelt. A kormánypárti politikus hozzáfűzte, belátja, hogy át kell alakítani az ellátórendszert, de szerinte bizonyos esetekben érdemes újragondolni a döntéseket. „Az emberekre kell helyezni a hangsúlyt az élet minden területén, és nemcsak hazánkban, hanem Európában is" – emelte ki Demeter Zoltán.

A kompromisszum nyomán a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) úgy döntött, a negyven belgyógyászati ágyból tizenötöt szülészeti ellátásra „konvertálhat" a kórház – közölte Héjja Mária főigazgató, aki hozzáfűzte azt is, erről még csak szóbeli megállapodás van, mint ahogy arról is, hogy az intézménynek kapacitást biztosítanak egynapos szemészeti, nőgyógyászati és sebészeti munkára. Az utóbbiban a miskolci kórházzal működnek majd együtt, a szerződést most készítik elő. Bár a friss változás lazít a korábbi helyzeten, a főigazgató a kórház eredeti funkcióinak és kapacitásainak helyreállításáért szurkol, azért is, mert az intézményben az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. A Nol.hu ezzel szemben úgy értesült, a kórház megmenekülését „átmeneti" helyzetként kezeli az egészségügyi államtitkárság. Szerintük csak másfél évre szól a haladék, amíg a miskolci csillagpont-beruházás elkészül, azaz akkor bezárják az intézményt. Erről megkérdeztük az egészségügyi államtitkárságot is, választ mára ígértek lapunknak. Az intézmény megmaradásáért tegnap tüntettek a településen - írja a Magyar Hírlap.

Közben a veszprémi Csolnoky-kórház póthatáridőt tűzött ki egy huszonötmillió forintos eszközbeszerzés kapcsán. A pénzt még korábban a városi önkormányzattól kapták – ismertette az előzményeket Rácz Jenő főigazgató –, a kórház pedig úgy döntött, műtéthez szükséges kézi eszközöket vásárol belőle. A kórházi munkacsoport azonban nem minden eszközzel volt megelégedve, ezért nem vette át a szállítmányt, a közbeszerzési eljárás június 30-i határideje így csúszik. A főigazgató reméli, még a nyáron hozzájutnak a minden paraméterben megfelelő eszközökhöz, mert azokat nem tudják nélkülözni.