• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Félmilliós bírsággal fenyegetik a betegeket

Lapszemle Forrás: Hír24

A fertőzés megelőzése közegészségügyi érdek, a kórházaknak azonban a „gatyájuk is rámehet" a tömeges szűrésre.

Akár félmillió forintra is büntethetik azt, aki az átvett tértivevényes levél ellenére nem megy el a kötelező tüdőszűrő vizsgálatra, pedig a környezetében már volt tbc-s beteg. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet, hogy – a betegek számának emelkedése miatt - több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el az illetékes tiszti főorvosok az elmúlt hónapokban. A lakosság tájékoztatása a jegyzők kötelessége, de az érintettek írásos, névre szóló értesítést is kapnak.

Nem érdekük a kórházaknak a szűrés

A Hír Tv információi szerint Debrecenben tavaly például 350 ezer embert kellett megszűrni egy év alatt. Ehhez azonban kevés az orvos, lassan haladnak, annak ellenére, hogy a megyében az érintettek alig több mint fele vett részt a kötelező vizsgálaton.

"Egy felvételt két, egymástól független orvosnak kell véleményeznie, akik, ha úgy ítélik meg a szűrés alapján, hogy indokolt, visszahívják a betegeket további vizsgálatokra. Amellett tehát, hogy rendelnek a tüdőgondozókban, filmeket is elemeznek, ez adhat okot az esetleges lassúságra" - magyarázta a Hír24-nek Sándorné Dr. Kohut Zsuzsa, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője. A Hír24 felhívott több budapesti tüdőszűrő és tüdőgondozó intézetet, a fővárosi szakrendelőkben nem találkoztak hasonló problémával.

Az orvoshiány mellett az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát is hátráltatja a kórházakat. Az intézményeknek ugyanis nem érdekük, hogy szűrjenek, mivel a korlát miatt csak meghatározott mennyiségű vizsgálatra kapnak pénzt az egészségbiztosítótól. Ha a keretet túllépik, a pénzt máshonnan, például a gyógyító tevékenységtől kell elvenniük. Igaz, ez kizárólag azokra a megyékre és kórházakra vonatkozik, ahol az ÁNTSZ nem rendelte el a kötelező tüdőszűrést. A többi intézmény mentesül a korlát alól.

Bár a szakemberek elismerik, hogy - más szűrésekhez hasonlóan -a tüdőszűrés finanszírozását is ki kellene venni a korlátozás alól, ez azonban szerintük kormányzati döntés. Ahhoz szintén rendeletmódosítás kellene, hogy azt büntessék, aki abbahagyja a kezelést, pedig ennek súlyos következménye lehet. A lap úgy tudja, nemrég ez megtörtént, és egy hónapokkal ezelőtti, hosszas előkészítés után keresztülvitt jogszabály-módosítás szerint a jövőben kényszergyógykezelésre kötelezhetik az együttműködést megtagadó, a gyógyszereket nem szedő, kezelésekre nem járó betegeket.