• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fenik a fogukat az új jövevényekre

Lapszemle Forrás: Népszava

Igencsak eltérő rabsors vár a pécsi és a győri gyilkosra.

Ám börtönfogadtatásukról a szakemberek véleménye is eltér, legalábbis a pécsi elkövető, P. László esetében. Bilkei Pál szerint ugyanolyan kegyetlen évek várnak rá a rács mögött, mint amilyen brutálisan megerőszakolta, majd megölte rendőrségi pszichológus áldozatát. Ha viszont tettét a rendőrségnek adott csapásként fogják fel a rabok - miként azt Németh Zsolt vélelmezi -, elítélt társainak nem lesz okuk bántalmazni őt – olvasható a Népszava – online oldalán.

A rács mögötti megtorlást P. László, aki meggyilkolta Bándy Kata pécsi pszichológusnőt, még akkor sem úszhatja meg, ha a fegyház a szabadságvesztés legszigorúbb fokozata, s az elítéltek életét a legapróbb részletig szabályozzák. Hiába az állandó irányítás és ellenőrzés, a pécsi gyilkost valószínűleg ez sem óvja meg attól a "szörnyű sorstól, mely a rabtársak kegyetlen bosszúállása" miatt vár rá – állítja Bilkei Pál. A kriminál-pszichológus úgy nyilatkozott: a börtönhierarchia legfelső szintjén az úgynevezett referenciaszemélyek, magyarán a vezető egyéniségek állnak. Ők leginkább a gazdasági bűncselekmények elkövetői, például bankrablók közül kerülnek ki, de ilyen volt Kulcsár Attila, a milliárdos brókerbotrány főszereplője is. A hierarchia legalján vannak a családon belüli, valamint a nemi erőszakot elkövetők és a pedofilok. Ezekbe az emberekbe - így P. Lászlóba is - mindenki belerúg, s könyörtelenül kivetik őket maguk közül, ami akár a tettlegességig is fajulhat, de lehet megszégyenítés, ételmegvonás és állandó lelki terror is.

A börtönőrök - legalábbis a büntetés elején - ugyan igyekeznek elkülöníteni, s egymással összezárni a P. Lászlóhoz hasonló bűnözőket, ám azok így sem kerülhetik el a sorsukat. A szakember részben osztja kollégája, Végh József álláspontját, aki egy minapi interjúban úgy vélekedett: tapasztalata szerint az erőszakos, agresszív, mindenre képes bűnelkövetőktől általában félnek és tartanak a rabok. Így az is elképzelhető, hogy P. László idővel a "menők" között, a börtönhierarchia tetején foglal majd helyet. Bilkei Pál szerint azonban ez legfeljebb egy kis közösségben igaz, mondjuk a cellán belül, ahol a P. Lászlóhoz hasonló agresszív, ereje teljében lévő fiatalember ugyan kivívhat magának valamiféle tekintélyt, akár egy-két testőrt is "alkalmazhat", de ők sem képesek megvédeni az elítéltek több száz fős hadával szemben.

Arra a kérdésre – a rabok egyfajta férfiúi betyárbecsület miatt közösítik-e ki a nemi erőszakosokat – a szakember úgy reagált: a büntetés-végrehajtásba bekerült bűnözők szemlélete rövid idő alatt megváltozik: figyelmük középpontjába hamar a család, az anya, a feleség és a gyerek kerül. Márpedig aki e "szent" személyeket támadja, nem számíthat kegyelemre. Ezekre a tettekre ugyanis nincs mentség.

Nem úgy a győri elkövetőjére, P. Ottóéra, aki volt élettársát szerelemféltésből gyilkolta meg. Ez a tett más megítélés alá eshet - fogalmazott Bilkei Pál. Mint mondta, egy ilyen személyes, a szeretetből-szerelemből fakadó indulatokra, cselekményre lehet olyan magyarázat, amit a rabtársak is el tudnak fogadni.

Eltérően vélekedik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kriminológiai Tanszékének megbízott vezetője, Németh Zsolt, aki – a lapnak - kifejtette, bár nem járatos a büntetés-végrehajtás világában, maga is ismeri azokat a legendáriumokat, melyek szerint a rács mögött a rabtársak brutalitása vár a nemierőszak-tevőkre, gyerekgyilkosokra. Az persze igaz, hogy a börtönökben a valódi jogszabályok mellett léteznek bizonyos informális törvények is, kétségtelenül szigorú rend uralkodik a rabok közt, s e hierarchikus világba be kell tagozódnia minden újoncnak. Aki nem így tesz, bizonyosan rendre intik.

Csakhogy egy folyamatos, komoly sérülésekkel járó bántalmazás nem sokáig maradhat titokban. Az ilyen tettlegesség a büntetés-végrehajtás falain belül is bűncselekmény, s ha azt az őrök eltussolják, vagy nem vesznek róla tudomást, maguk is bűncselekményt követnek el. Ezt egyikük sem kockáztatná. Már csak azért sem, mert elrettentő példának ott van a tököli eset, amikor a fiatalkorúak börtönében felakasztották társukat az elítéltek. Az ügy hatalmas vihart kavart, és fejek hullottak utána. Ez nem érdeke a személyzetnek.

Talán meglepő, de az sem kizárt, hogy P. László tettét a rabtársak úgy fogják majd fel, hogy "azzal a rendőrségnek adott egy csapást". Ezért pedig semmilyen atrocitás nem éri majd.