• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Futás, vírustámadás fenyeget!

Lapszemle Forrás: Népszava

Még mindig nem késő beoltatni magunkat, figyelmeztetnek a szakemberek.

Jelentősen emelkedett az elmúlt héten is az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, de nem érte el az országos járványküszöböt. Még nem késő beoltatni magunkat. Szintén most van a szezonja az agyhártyagyulladásnak és hamarosan hazánkba érkezhet a jellemzően Nagy-Britanniában pusztító norovírus is – olvasható a nepszava.hu portálján.

Megduplázódott a múlt héten az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző hét naphoz képest - írta legfrissebb jelentésében tegnap az Országos Epidemiológiai Központ. A 9300 beteg azonban még nem éri el az országos járványküszöböt. A legtöbb beteget a fővárosban, Pest és Tolna megyében regisztrálták. Az általam vezetett praxisban eddig még nem találkoztam influenzás beteggel - nyilatkozta lapunknak Komáromi Zoltán, Budapest XII. kerületi háziorvos.

Az elmúlt héten a fővárosban kissé emelkedett az influenzaszerű betegek száma, de országosan mindössze egy Tolna megyei betegnél tudták kimutatni az influenza B vírus jelenlétét.

Az influenza első tünetei a hirtelen kezdődő láz, az izomfájdalom, a fejfájás, a gyengeség és a látászavar - hívta fel a figyelmet Komáromi doktor. Ekkor a láz csillapítására javasolja az orvos a lázcsillapítót, a hideg vizes fürdőt, a folyadékpótlást. Két-három nap után jelentkeznek a légúti tünetek, akkor már érdemes erre gyógyszert felírni, addig ágynyugalom, lázcsillapítás és folyadékpótlás szükséges. Az influenza- szerű betegségeknél a légúti tünetekkel kezdődik a betegség. Ha kap valaki védőoltást, a szervezete ellenanyagot termel, és az influenza tünetei nem fognak olyan gyorsan és súlyosan jelentkezni. A micro védőoltás egy speciális, töményebb, 0,1 köbcentis tartalmú védőoltás. Két milliméteres tűje van, emiatt a betegek kevésbé félnek tőle. Az oltást ugyanis ebben az esetben a bőrbe adják, nem izomba. Minden védőoltás kétféle A vírus és egy B vírus ellen nyújt védelmet – fűzte hozzá Komáromi doktor.

Az epidemiológusok szerint várhatóan három-négy hét múlva indul el hazánkban az influenzajárvány, akkor lépi át a betegek száma hetenként a 15 ezres küszöböt.