• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Győrfi: Hajdú-Biharban bevált a sürgősségi ügyeleti rendszer

Lapszemle 2022.11.30 Forrás: civishir.hu
Győrfi: Hajdú-Biharban bevált a sürgősségi ügyeleti rendszer

A lakossági észrevételek szerint az új sürgősségi rendszerben lassúbb, körülményesebb lett az ügyeleti ellátás.

A szakma szerint jobb lett a betegellátás. De mit mondanak a lakosok? - teszi fel a kérdést a civishir.hu.

Országos mintaprogramként a múlt év júliusának elejétől Magyarországon Hajdú-Biharban vezették be először azt, hogy az Országos Mentőszolgálat lássa el az orvosi ügyeletet. Az azóta eltelt szűk másfél év a szakemberek és persze megyénk lakossága számára is adott tapasztalatokat. Ez utóbbiakból a Cívishír szerkesztőségéhez is jutott bőséggel, és ezek túlnyomó többsége negatív volt. Kérdéseinket eljuttattuk az Országos Mentőszolgálathoz, onnan Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR-vezetője válaszolt.

Volt orvos, nincs orvos

Azzal, hogy az OMSZ végzi az orvosi ügyeleteken a sürgősségi betegellátást a mentőszolgálat megyei vezetője akkor azt nyilatkozta, hogy a cél a pontosabb, gyorsabb, hatékonyabb és olcsóbb sürgősségi ellátás kialakítása. Ez megvalósult, legalábbis ez derül ki Győrfi Pál válaszából, ami szerint az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy az Országos Mentőszolgálat egységes sürgősségi ügyeleti rendszere jól működik Hajdú-Bihar megyében.

Ezt – hangsúlyozta a szakember – a betegek visszajelzése, a szakmai elemzések és adatok is alátámasztják.

A szerkesztőségünkbe eljutott információk szerint vannak olyan települések, ahol korábban volt, most pedig nincs orvosi ügyeleti ellátás. Ide tartozhat Nyíracsád és Hajdúdorog. Ám a nyírségi településen már nagyon régóta nincs helyben sürgősségi ellátás, oda a nyírábrányi és a nyíradonyi mentőállomás szakemberei mennek ki.

Míg Hajdúdorogon talán szerencsétlen egybeesésnek lehet nevezni azt, ami az orvosi ügyelettel történt: az ottani orvosok ugyanis nem vállalták a munkaidőn túli betegellátást, ezért orvosok híján nagyon nehéz helyzetbe került az önkormányzat. Így a sürgősségi ellátás a Hajdúdorogtól négy-öt kilométerre lévő Hajdúnánásra került, ahol a rendelési időn túl az OMSZ szakemberei látják el a betegeket.

Több kistelepülésről is érkeztek panaszok arról, hogy ott megszűnt az orvosi ügyelet. Amikor a nyilvánosságot képviselve utánajártunk a problémának, kiderült, hogy egyik helységben sem volt ügyelet, volt viszont helyben lakó orvos, akihez akár éjszaka is fordulhattak segítségért a helyiek. Miután az orvos nyugdíjazás vagy elköltözés miatt elkerült a faluból, letelepedő viszont nem érkezett, ezért gondolhatták azt az ott élők egy része, hogy megszűnt az orvosi ügyelet.

Győrfi Pál arról tájékoztatott, hogy Hajdú-Biharban egyetlen településen sem szűnt meg az ügyelet, 2021 júliusában a korábbi struktúrát vették át, így nem változtattak az ügyeleti telephelyek számán és elhelyezkedésén megyénkben. A működés tapasztalatai, az adatok részletes elemzése azonban azt mutatja, hogy ezen változtatni kell, a kapacitásokat a valódi szükségletekhez kell igazítani.

Helyben sokakat elláttak

Ugyancsak a szerkesztőségünkbe eljuttatott lakossági észrevételek szerint lassúbb, körülményesebb lett az ügyeleti ellátás. Mi több, voltak olyan személyek, aki azt mondták, az ügyeleten annyi ellátást kaptak, hogy bevitték vagy beküldték a kórházba. Joggal vetődik fel a kérdés: a sürgősségi orvosi ellátásnak csupán annyi a lényege, hogy valamilyen egészségügyis lássa a beteget, aztán menjen tovább a kórházba?

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink