• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyulára is érkezhetnek Szegedről koraszülöttek

Lapszemle Forrás: beol.hu

Rendszeres járványügyi ellenőrzés során fedezték fel a fertőzést a szegedi egyetem koraszülött-intenzív osztályán.

A klebsiella pneumoniae tüdőgyulladást okoz, igen gyakori előfordulású, és különösen a kis súlyú koraszülöttek szervezetét terheli meg, míg ha felnőtteknél jelenik meg, többnyire nem okoz problémát. A történtek hátteréről dr. Párducz Lászlót, a Pándy Kálmán Kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosát kérdezte a beol.hu portálja.

A kórházi fertőzések elleni küzdelmet az 1840-es években Semmelweis Ignác Fülöp szülész-nőgyógyász helyezte tudományos alapokra. A kézmosás azóta is a nosocomiális, az egészségügyi ellátás keretében történő fertőzések megelőzésének legfontosabb eleme – emelte ki dr. Párducz László. A betegellátó egységekben a személyzet higiénikus szempontokból is szakszerűen képzett. A kórház higiénés szabályainak betartása, a fertőzött betegek elkülönítése, az egyszer használható tűk és vizsgáló eszközök sterilizálásának, lejárati idejének rendszeres ellenőrzése, a kórtermek és felszereléseinek, az ápolási eszközeink rendszeres fertőtlenítése napi rutinfeladataink közé tartozik – húzta alá a szakember, aki hozzátette azt is, a felsorolt fertőzési lehetőségek megszüntetésével minimalizálni lehet a nosocomiális fertőzéseket.

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban, mint mindenütt Magyarországon, működik az infectio kontroll. A munkavállalók felügyelete, a rendszeres infectio kontroll a fertőzések megelőzését, illetve korszerű ellátását hivatott szolgálni. Különösen érvényes ez a szülészeti és a beteg gyermekek, vagy kis súlyú koraszülöttek ellátására.

A kórházi fertőzések mintegy 30%-a előzhető meg sikeresen, elsősorban azért, mert a fertőzések létrejöttében a külső veszélyeztető tényezők csökkenthetők vagy megszüntethetők, a betegekkel összefüggő belső veszélyeztető tényezők viszont nem – ecsetelte dr. Párducz László. A tartós kórházi ápolásra, és ezzel együtt rendszerint intenzív ellátásra is szoruló koraszülöttek körében nagyobb arányszámban fordulnak elő fertőzések.

A szegedi esettel kapcsolatban a szakember kiemelte, a klebsiella pneumoniae tüdőgyulladást okoz, gyakori előfordulású, és különösen a kis súlyú koraszülöttek szervezetét terheli meg, míg ha felnőtteknél jelenik meg, ott többnyire nem okoz problémát. A főorvos úgy vélekedett, amikor a kórokozót kimutatták a Szegedi Tudományegyetem koraszülött-intenzív osztályán, ezt követően mintaszerűen tették meg a szükséges intézkedéseket.

Szombat éjszaka én voltam az ügyeletes, ezért nekem jelentették az Országos Tiszti Főorvosi Hivatalból, hogy egyik fogadóhelyként a Pándy Kálmán Megyei Kórház szülészeti intézményét jelölték ki a koraszülöttek fogadására, vagyis, ha egy várandós anyukánál Szegeden vagy környékén hamarabb indulna meg a szülés, akkor Gyulára is kerülhetne – tette hozzá dr. Párducz László. A szülészeti ellátásunkban ismert dolog, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az újszülött-szállítást a méhen belüli szállítás váltsa fel. Az éretlen koraszülöttek túlélése ott a legjobb, ahol ellátásukban nagy gyakorlattal rendelkeznek. A Békés megyei kórház szülészeti osztálya, valamint kórházunk intenzív újszülött osztálya - legfelsőbb minősítéssel rendelkezve – ennek a követelményrendszernek megfelel.

Dr. Párducz László elmondta, a személyzeten kívül a látogatóknak is mindent meg kell tenni az esetleges fertőzések elkerülése érdekében. Felelős ember nem megy betegen babát látogatni. Mindig mindent megteszünk, hogy a szülések családias légkörben, az otthon hangulatát sejtetve történjenek, hiszen amikor egy gyermek megszületik, tulajdonképpen egy család jön létre. A szülésnél a közeli hozzátartozók közül főként az édesapa szokott jelen lenni. A szülést követően – érzetem szerint – a szűk családnak kell ismerkednie – fogalmazott a szakember.

A gyermekágyas kismamákat a mobilhívások zavarhatják akár a pihenésben, akár a szoptatásban. Véleménye szerint sokkal tapintatosabb az üdvözlő sms küldése. Az újszülöttek védelme érdekében kérik, hogy egyszerre csak egy látogató jöjjön, hogy a zsúfoltságot elkerüljék. A 14 év alatti gyermekeknek nem javasolják a látogatást. Azon intézkedéseik, melyek szerint a kórtermekbe nem mehetnek be a látogatók, valójában az anyukák biztonságát és nyugalmát szolgálják, ezért ezeket a szabályokat meg kellene érteni és be kellene tartani a hozzátartozóknak.– jegyzi meg a portál.