• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ha szerencsénk van, enyhébb második hullám jöhet

Lapszemle 2020.06.25 Forrás: vaol.hu
Ha szerencsénk van, enyhébb második hullám jöhet

Az újabb pozitív esetek szinte bizonyosra vehetően a külföldi utazásból, a turisztikai forgalomból adódnak majd.

Magyarországon jelenleg alacsony a fertőzések száma, ám Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Ukrajnában például rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a napokban. A vírus továbbra is jelen van, nem dőlhetünk hátra teljesen, figyelmeztet dr. Schneider Ferenc infektológus, akit a vaol.hu kért helyzetértékelésre.

 – Vas megye különösen jó pozíciójú: mindössze 17 fertőzöttet regisztráltak. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban ennél jóval több embert vizsgáltunk meg és engedtünk haza, vagy különítettünk el a fertőzés gyanújával, de a legtöbbjük tesztje negatívnak bizonyult. Összesen hét igazoltan fertőzött beteget kezeltünk, a megyében ezenkívül volt még tíz. Három másik megyében is húsz alatt van az igazolt betegek száma. Többszázas nagyságrendben végeztünk szűrő jellegű tesztet – sok olyan beteget is teszteltünk, akik más osztályon, nem az infektológián feküdtek, és mind negatív eredményt adtak. Jelenleg is teszteljük azokat, akik valamilyen beavatkozásra, műtétre várnak.

– Visszatérve a kórházi helyzetre, voltak embert próbáló napjaink, főleg az első időszakban. Minden feltételezett beteghez tetőtől talpig védőfelszerelésbe kell öltöznünk, ebben lehet őket megvizsgálni. Külön ügyeletes team alakult erre az időszakra. A pandémiás tervnek megfelelően igénybe vettük a reumatológiai és a bőrgyógyászati osztályt – oda, valamint a tüdőgyógyászati osztály egyik szárnyára is kerültek megfigyelésre betegek. A pozitív eredményű betegeket mindig az infektológián különítettük el, és addig maradtak, amíg a vizsgálat és a klinikai tünetek alapján haza nem engedhettük őket. A személyzeti védekezést az első naptól biztosítottuk a maximális óvatossági szabályokkal. A dolgozók közül senkinek sem lett pozitív a tesztje. Gépkocsi vitte a mintákat naponta Budapestre. A kórház szakmai irányítási rendje a veszélyhelyzet megszűnése után is változatlan maradt. Jelenleg az ágykapacitásunk 10 százalékát kell készenlétben tartani. Közben fokozatosan visszatér azoknak az osztályoknak a működése, amelyeket igénybe vettünk erre az időre. A reumatológia, a bőrgyógyászat fekvőbeteg-ellátása hétfőtől megnyílt, az ambulanciák már működnek. A rehabilitációs osztályok is újra fogadnak pácienseket. Az akut betegellátás pedig közben sem szünetelt. Hogyan tovább? Válasz a teljes cikkben