• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Halasztott műtétek, melegtől szenvedők Siófokon

Lapszemle Forrás: Sonline

Nem működik a légkondicionáló, nagyon úgy tűnik, hogy egész nyáron át ez marad a helyzet.

Nem működik a légkondicionáló, melegtől szenvednek a betegek a kórtermekben, műtéteket is el kell halasztani emiatt az üdülési idényben „kirakatintézménynek" számító, ezekben a hetekben folyamatosan növekvő betegforgalmú siófoki kórházban. Ez nem csak átmeneti állapot, nagyon úgy tűnik, hogy egész nyáron át ez marad a helyzet. A kórház hidegszolgáltatását, akár csak a hőt, a Siófok Holdinghoz tartozó Termofok Kft. biztosítja – kezd helyzetelemzésbe Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója. Ám ez mindkét félnek csak akkor éri meg, ha működik a gázmotor a Termofok kazánházában. Ez azonban rossz, a kft. így nem tudja értékesíteni a termelt energiát az áramszolgáltatónak, a kórháznak meg ebben a helyzetben napi hat-hétszázezer forintba kerülne a légkondicionálás – tette hozzá a főigazgató. Be kellene ugyanis indítani a hőkazánokat, amit a Termofok meg is tenne, csakhogy ez esetben az intézmény anyagi helyzete egy hónapon belül lenullázódna, nem futná gyógyszerekre és egyebekre – írja a Somogyi Hírlap – online.

Varga Ferenc megérti, hogy az amúgy is pénzügyi nehézségekkel küzdő önkormányzati társaság nem költ a gázmotor megjavítására. A gázkazán és a hővezetékrendszer tulajdonjoga egyébként vitatott, jövőbeni sorsa kérdéses. Az idő közben állami kézbe került kórházakat működtető országos központ, a GYEMSZI Siófokon is most bonyolítja az átadás-átvételt, így aztán jelen pillanatban az intézmény erre a problémára a várostól már nem, az államtól még nem várhat segítséget.

A főigazgatónak azért volna megoldási ötlete. Egyfelől eleve úgy véli, hogy a kórház kifizette már a hálózat tulajdonjogának árát, ám ez ennek ellenére, „rejtélyes okokból" a Termofoknál maradt. Másfelől: Ha a miénk lenne a kazán, egy kompresszoros hűtőt rá tudnánk csatlakoztatni a hálózatra, amivel jóval olcsóbban működtetni tudnánk a klímarendszert – emelte ki Varga Ferenc. Csakhogy – folytatta Varga - hiába gondoljuk azt, nem a miénk, nem nyúlhatunk hozzá.

A várótermekben, a szakrendelőkben és a műtőkben egyébként működik a hűtés, csak a kórtermekben nem. De emiatt egyes műtéteket is el kell halasztani a sebgyógyulásra, a fertőzésveszélyre való tekintettel. Folyamatosan vásárolnak mobil légkondicionálókat, egynapi központi klimatizálási költségből három ilyet is be tudnak szerezni. No meg – jegyzi meg a főigazgató – nemrég készült el az épület hőszigetelése, vagyis nehezebben melegednek át a falak. A betegeknek legyen mondva.

Boti József, a Termofok Kft. ügyvezetője úgy nyilatkozott: A Termofok Kft. várja a kórház vezetésének írásos válaszát az általunk adott ajánlatra annak megjelölésével, hogy a kórház szerint mi volna az a reális, a ráfordításokat is tükröző költség, ami mellett megrendelnék a légkondicionáló rendszer működtetését. Mivel a kórház vezetése a Termofok Kft. által benyújtott ajánlatra egyáltalán nem reagált, így a társaságnak nem volt lehetősége új, a kórháznak is megfelelő ajánlatot kidolgozni. Ha sikerül mindkét félnek megfelelő szerződést kötni, úgy a Termofok Kft. azonnal megkezdi a szolgáltatást a siófoki kórházban.

Nem tudom, megszámlálta-e már a siófoki kórház lovait Varga Ferenc, de hogy nem tudott kacagni a minisztérium körlevelén, azt sejtem, legfeljebb, ha kínjában. A kórházak vezetői is kaptak az állami intézményekbe küldött körlevélből, amiben az állt, hogy „jelöljék meg a kezelésükben lévő, lovas ágazathoz tartozó vagyonelemeket július 9-ig." Siófokon most, hogy betört a nyár, a kórház hűtésének megoldása is elég feladatot ad, nem beszélve a még zajló átadás-átvételről, mely nézeteltérésektől sem mentes, éppen a kazánház, a hűtési, fűtési rendszer miatt. Ráadásul éppen a napokban jött a hír: csak 62 évesnél fiatalabb kórházigazgatókkal számol az állam. Varga Ferenc, aki meg úgy számolt, hogy végigcsinálhatja a nemrég kezdődött három és félmilliárdos korszerűsítést, idősebb ennél. Ha állna egy ló a főbejárat előtt, most tán fölpattanna rá... – írja a cikk végén a szerző, Fónai Imre rövid kommentrájában.