• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hárommilliárdos e-egészségügyi fejlesztés

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Mindenhonnan elérhetővé válhatnak a betegadatok

Az unió 1,94 milliárd, valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap több mint 831 millió forintos keretéből összesen csaknem hárommilliárd forint jut arra a kiemelt egészségügyi informatikai projektre, amelynek nyomán a jövőben elvileg minden beteg valamennyi szükséges adata az összes szolgáltató számára elérhetővé válik.

Szege Zoltán, a minisztérium e-egészségügyi programirodájának vezetője már a tavaszi parlamenti bizottsági meghallgatásán jelezte: szeretnék elérni, hogy az egészségügyi intézmények között létrejöjjön az informatikai kapcsolat. Mint fogalmazott, a cél, hogy a különböző ellátási szinteken „ne kelljen összevadászni a betegek adatait".

A most meghirdetett kiemelt projekt ennek megfelelően a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók – a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak, valamint a vényeket beváltó patikák és gyógyeszközboltok – közötti adatáramlás feltételeinek megteremtését szolgálja. A fejlesztés nyomán ezek a szolgáltatók a betegadatokhoz szabadon, ugyanakkor ellenőrzött formában, az adatvédelmi normákat és szabályokat betartva kell, hogy hozzáférjenek.

Így az orvosok szükség esetén megismerhetnék a betegek teljes kórtörténetét, ami akár életmentő is lehet. De az információáramlás azért is fontos, mert ha a doktor látja például, hogy a páciensnél a közelmúltban teljes laborvizsgálatot vagy egyéb diagnosztikai vizsgálatot végeztek, elkerülhetővé válik, hogy – ha nem feltétlenül szükséges – ő is elrendelje ugyanazokat a teszteket. Ily módon csökkenhet a felesleges és/vagy párhuzamos vizsgálatok száma, és ezzel együtt értelemszerűen az azokra kifizetett összeg is.

Csak laborvizsgálatból Magyarországon évente körülbelül száznyolcvanmilliót végeznek. Ha ezeket valóban indokolt esetben kérnék a doktorok, jelentősen csökkenhetne a párhuzamos tesztek száma. Ugyanakkor elvégezhetők lennének azok a vizsgálatok, amelyeket ma kizárólag azért nem csináltatnak meg, mert nincs rá pénz – nyilatkozta korábban lapunknak a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság elnöke, Kovács L. Gábor.

A nagyszabású projektre alig egy hónapig jelentkezhet még az a kizárólag költségvetési szervek és részvénytársaságok közreműködésével létrejövő konzorcium, amely megszerzi az emberi erőforrások miniszterének írásos támogatását. Erre azért van szükség, mert a legkésőbb 2015 közepére megvalósuló fejlesztés közszolgáltatásnak minősül.

Legolvasottabb cikkeink