• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hazugságok a gyed extra ügyében

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Védelmet nyújt az anyának a Munka törvénykönyve, nem lehet felmondani neki.

A kormány a munkahelyvédelmi akcióval is óvja a kisgyermekes munkavállalókat – hangsúlyozza Selmeczi Gabriella. A szocialisták most azt hangoztatják, hogy eredetileg az ő újításuk volt a gyed extra, valamint, hogy kormányra kerülve nem eltörölnék, hanem kiegészítenék azt a kismamák munkahelyi védelmével. Csakhogy gyed mellett korábban még sosem lehetett legálisan dolgozni, a kisgyermekes anyákra pedig jelenleg is felmondási korlátozás érvényes – írja a magyarhirlap.hu portálja.

Óriási az érdeklődés a gyed extra iránt, az OEP Teve utcai központjánál (Budapest Főváros Kormányhivatalának Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve) nagy feliratok igazítják útba az ügyfeleket, akik sokan várakoznak, hogy személyre szabott információt kapjanak. Az OEP sajtóosztálya lapunkat arról tájékoztatta, hogy pénzbeli ellátásokkal kapcsolatban, azaz terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj és táppénz ügyében naponta mintegy háromszáz ember keresi fel a Teve utcai kirendeltséget, s az ügyfelek hozzávetőleg negyven százaléka érdeklődik a gyed extra valamely rendelkezéséről. Naponta átlagosan háromszázhatvan telefonhívás fut be hozzájuk, s ezek hetven-hetvenöt százaléka a gyed extrával kapcsolatos kérdés. Az e-mailes megkereséseknek csaknem a fele vonatkozik a gyed extrára. Az érintettek számára az OEP a múlt héten összeállított egy Gyakorlati kisokost, amelyben részletesen leírja, hogy a gyed extra négy eleme kikre vonatkozik, hová lehet benyújtani a kérelmet, és hol érhetők el a szükséges nyomtatványok.

Selmeczi Gabriella kijelentette, valótlan és félrevezető a baloldal állítása, miszerint a gyed mellett dolgozó anyák elbocsáthatók. „Nem lehet az anyának a gyermek hároméves kora előtt bármikor felmondani, mivel az új Munka törvénykönyve a gyermek hároméves koráig védelmet nyújt az édesanyák számára – húzta alá a Fidesz szóvivője. A jogszabály szerint esetükben felmondási korlátozás érvényesül, tehát rendes felmondással nem lehet megszüntetni a munkaviszonyukat. Igen ritkán, indokolt esetben lehet azonnali hatállyal felmondani, de azt is csak fegyelmi okból, vagy ha a munkavállaló magatartása indokolja. Selmeczi Gabriella hozzátette, a kormány emellett a munkahelyvédelmi akcióval is védelmet nyújt a kisgyermekes munkavállalóknak, s eddig több mint harmincezer kisgyermekes anya foglalkoztatását segítették adókedvezménnyel.