• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hibás mellimplantátumok: a héten kiderül

Lapszemle Forrás: HVG Online

Az is kiderülhet, ki finanszírozza majd a szükséges vizsgálatokat és beavatkozásokat.

A szakmát legkésőbb péntekig - ezt követően pedig a nyilvánosságot is - hivatalosan tájékoztatni kell az egészségügyi államtitkárságnak az úgynevezett PIP mellimplantátumok ügyében – értesült az Origó plasztikai sebészi körökből. A NEFMI egészségügyért felelős államtitkársága azonban nem vár péntekig, szerdán vagy csütörtökön megjelenik a közleménye – olvasható a hírportálon. Az egészségügyért felelős államtitkárság egyelőre tájékozódik az implantátumokról - idézi a hvg.hu.

Szócska Miklós hivatalában annyit közöltek: állásfoglalást kértek az ügyben az OEP-től, a tisztiorvosi szolgálattól és az egészségügyi szakmai kollégium plasztikai sebészeti tagozatától is. A harmadik legtöbb kockázatosnak vélt implantátumot egyébként Magyarországon ültették be Európában, összesen mintegy 4500-5000 nő lehet érintett. Valószínűleg a költségekről is szó lesz az államtitkárság tájékoztatójában, és az is kiderülhet, ki finanszírozza majd a szükséges vizsgálatokat és beavatkozásokat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) most csak abban az esetben téríti a mellimplantátumok eltávolítását, ha azok megsérültek.

Az Origó információi szerint szóba került, hogy a PIP-implantátumok esetében az eltávolítás költségeit az egészségbiztosító finanszírozza, de az államtitkárság erről még nem döntött, mint ahogy arról sem, jelent-e egészségügyi kockázatot a francia szilikonbetét. Közben egymás között arról egyeztetnek a plasztikai sebészek, hogy önköltségi áron cseréljék-e le – vagyis ne számoljanak fel munkadíjat – a francai szilikonbetéteket. Már a szilikonbetét-gyártókkal is tárgyalnak a témában, hogy kedvezőbb áron biztosítsanak az érintett nőknek csereimplantátumot.

A PIP-implantátumokkal kapcsolatos szükséges intézkedéseket más országok egészségügyi hatóságai már sorra meghozták. A franciák, még karácsony előtt bejelentették, mintegy 30 ezer érintett implantátum eltávolításának költségeit az állami egészségügy állja. Ugyanilyen döntés hozott Dél-Amerikában Kolumbia és Venezuela is, hisz mint köztudott e két országban igencsak elterjedt volt a többinél olcsóbb PIP-implantátumok használata. Németország, Csehország, illetve Svédország is javasolja a betétek eltávolítását, de erre egyelőre nincs állami támogatás. Az eltávolító műtétet a britek csak akkor tartják szükségesnek, ha valóban hibás az eszköz.

A brit egészségügyi hatóság bejelentése szerint azok, akik PIP-implantátumaikat állami egészségügyi intézetben kapták meg, igényelhetik az eszköz eltávolítását, azokon a hölgyeken térítésmentesen elvégzik a beavatkozást. Bár a magánklinikákat is felszólították hasonló intézkedések megtételére, ám azok annak megtételétől igencsak vonakodnak.

Legolvasottabb cikkeink