• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hidegben is egészségesen

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság Online

A téli hónapokra nem árt felkészülni, fokozottan igaz ez az idős emberek esetében.

A hideg beálltával az idős embereknek fokozottabban kell törődniük az egészségükkel. Az egészségi állapot részben az életmódtól függ, de jórészt genetikai örökség és a környezet határozza meg. Az életmódot könnyebben lehet befolyásolni, a szociális és anyagi környezetet viszont nehezen – írja a Tolnai Népújság – online.

Az idős korban többek között három fontos élettani funkció is csökken: a teljesítmény, az ellenálló képesség és az alkalmazkodóképesség. Az antioxidánsok éppen ezt a csökkenő ellenálló képességet igyekeznek szinten tartani, ami különösen fontos télen, a légúti fertőzések, járványok idején.

A szezonális és új influenza ellen akkor tudnak a leghatásosabban védekezni, ha élnek a védőoltás lehetőségével, és mellette vitaminfogyasztással erősítik a természetes immunitást. Nem kell drága, egzotikus gyümölcsökre gondolni, vagy több ezer forintos táplálék-kiegészítőket vásárolni. Megfelelően gondoskodik a vitaminszükségletről a citrom, az alma, a savanyú káposzta, ezek ára a nagy többség számára még megfizethető – húzza alá a lap, amely azt is kiemeli, hogy a védőoltás nem jelenti azt, hogy nem kaphatja el a vírust a beoltott személy. Ő is megfertőződhet, de mentesülhet a szövődmények alól. Mert nem csak magától az influenzától kell tartani, hanem a súlyos szövődményektől, különösen a tüdőgyulladástól. Ezért nagyon fontos a védőoltás.

Télen az időjárás is veszélyt okozhat, a síkos, csúszós járdákon könnyebben esnek el az idős emberek. Az elesés jelentős egészségi problémát okozhat 65 év felett, és igen nagy jelentőséggel bír a 75 év feletti korcsoportban. Ha megtörtént a baj, netán kórházi kezelés is szükséges volt, ügyelni kell arra, hogy lehetőleg ne forduljon elő többé. Ezt a célt szolgálja az otthoni állapotfelmérés, amely segít kiküszöbölni az újabb elesést okozó veszélyforrásokat, illetve csökkenteni a beteg otthonában a környezeti elesési kockázati tényezőket.

Noha az elesés veszéllyel járhat, szükség van a mozgásra is, ezért nem javasolt elhanyagolni a sétát a téli hónapokban sem. A biztonság érdekében azonban nem árt, ha az valamelyik családtag, ismerős, vagy szociális gondozó kíséretében történik, és egy kis mozgás a kísérőnek sem fog ártani.

A család és a környezet fokozottan figyeljen az idős emberekre, szezontól függetlenül – hívta fel a figyelmet dr. Schranz Róbert szekszárdi háziorvos, aki így folytatta: legyen szó akár tüdőgyulladásról, akár törésről, vagy bármilyen más betegségről, az idős emberek fájdalomküszöbe sokkal magasabb, mint a fiataloké. Komoly betegségek folyhatnak le „csendesen", nem tipikus tünetekkel, és nem egyszer már késő, amikor felfedezik a bajt. Ezért a jelentéktelennek tűnő panaszokra is oda kell figyelni, utána kell járni. Azt is figyelembe kell venni, hogy a tünetmentesen zajló betegség hatására az idős ember zavart is lehet, és gyakran félremagyarázzák az állapotát, mentális problémát sejtve ott, ahol fizikai jellegű a baj – tette hozzá a szakember.

Tippek, trükkök a hideg ellen