A közétkeztető cégek szakácsai csak kapkodják a fejüket.
Két hatóság vizsgálja egymástól függetlenül, mi kerül a gyermekek tányérjába. Az összhang azonban hiányzik, és olyan helyzet állt elő, hogy az ÁNTSZ és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elvárásai gyakran ellentmondanak. A szakmai vitát jelzi, hogy a NÉBIH honlapján kritikaként jelent meg, miszerint az iskolai menzákon sótlanok az ételek, miközben az ÁNTSZ és a Mintamenza Programja a minél kevesebb sót javasolja – írja a vg.hu portálja.
A két hatóság módszere merőben különböző. A tavaly alakult NÉBIH szakemberei az érzékszerveikre hagyatkoznak, az ÁNTSZ ugyanakkor az ételek beltartalmát vizsgálja. A közétkeztető cégek szakácsai pedig kapkodják a fejüket: napi maximum 3 gramm só felhasználásával, ami az alapanyagok sótartalmát is tartalmazza, nem lehet olyan ételsort adni, ami mindenkinek ízleni fog. A NÉBIH-vizsgálatok olyan ételeket tüntetnek fel rossz színben, amelyeket a másik szervezet kimondottan ajánl - írja a lap.