Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei a tavaszi szezonális ellenőrzésen.
Összesen 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a március 1. és április 1. közötti ellenőrzéseik következményeként, és 15 millió forint bírságot szabtak ki – írta a hivatal közlése nyomán a vg.hu.
A hatóság emberei 2420 ellenőrzést végeztek 272 élelmiszer-előállító helyen, 1555-öt az élelmiszer-forgalmazásban, 231-et kistermelőnél, 29-et őstermelőnél és 333-at vendéglátóhelyen. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 31 alkalommal figyelmeztetés és 188 esetben bírság kiszabása mellett döntöttek, 21 alkalommal pedig korlátozták az adott élelmiszer-előállító vagy -forgalmazó hely tevékenységét. A figyelmeztetések száma hasonlóan alakult a tavalyihoz, ugyanakkor összértékét tekintve idén jóval kevesebb bírságot szabtak ki.
A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat derítettek fel, ezek előfordulási aránya 6,9 százalék volt, ami növekedés a 2023-as 5,9 százalékhoz képest. A dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása is visszatérő probléma: ez az ellenőrzések 4,3 százalékában fordult elő, míg tavaly 3,8 százalék volt az arány. Kismértékben, de csökkent a nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságok aránya: idén az összes ellenőrzés 3,5 százalékában fordult elő ezzel kapcsolatos probléma, míg 2023-ban 3,8 százalékban.
Az ellenőrzések során 916 élelmiszertételt vontak ki a forgalomból több mint 13 tonna mennyiségben.
Az intézkedés oka elsősorban a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő lejárta volt. További részletek a teljes cikkben