• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Idehaza ''megvadítanák'' a menzakosztot

Lapszemle Forrás: heol.hu

A tervek szerint a jövőben több száz menzán tálalnak fel vadételeket.

A cél, hogy ezáltal fejlődjön a Mintamenza Program. De hogyan fogadják majd a gyerekek? – tette fel a kérdést a heol.hu portálja.

Ha nem táplálunk a gyerekekbe előítéleteket a vadhúsokkal szemben, úgy gondolom, szívesen elfogyasztják majd az azokból készült ételeket. A saját gyerekeimmel kapcsolatban legalábbis erre számítok, annak ellenére, hogy otthon nem fogyasztunk túl sok vadételt – reagált a témával kapcsolatban egy édesanya, Vona-Gődér Krisztina. Úgy tudom, a vadhús nagyon egészséges. Mindenképpen pozitív lenne, ha ez a húsféleség színesítené majd az étkezési palettát. Emellett a gyermekek étkezési kultúráját is fejlesztené, hisz sok gyerek még nem is találkozott vadhússal, mert vagy nehezebb hozzájutni, vagy idegenkedünk tőle, pedig megfelelően elkészítve kiváló, ízletes ételek készíthetőek belőle. Nem hiszem, hogy a vadhús a napfényt és zöldet „nem látott" tápos csirkénél rosszabb lehet, sőt. A kétségem csak annyiban fogalmazódik meg, hogy a vadhúst nagyon körültekintően kell feldolgozni és elkészíteni, ami rendkívül időigényes. Vajon ezt a fokozott körültekintést képesek-e a közétkeztetésben megoldani? – kérdezte Vona-Gődér Krisztina.

Valójában nálunk nyitott kapukat döngetnek, hiszen eddig is kaptak vadhúst a nálunk étkező gyermekek – közölte Ábrahám Tamás vállalkozó, aki a térség több iskoláját és óvodáját ellátja a mintamenza program keretében. Legtöbbször vadragulevest főzünk, ezt általában szeretik. Tervezzük, hogy a közeljövőben szélesítjük a „vadkínálatot", valószínűleg vaddisznó- vagy szarvaspörkölttel, ehhez még beszerzési forrást keresünk. Nem gondolom, hogy különösebb problémát jelent majd az elfogadtatása, hiszen például a halat is sikerült megkedveltetni a gyerekekkel. Ha ízletesen, gusztusosan késztjük el, szívesen eszik.

Vajon a nem éppen olcsó vadhúst a jelenlegi normatívák mellett hogyan lehet beilleszteni a közétkeztetésbe? – vetette fel a kérdést a portál, amelyre Ábrahám Tamás így válaszolt: – Ez is megoldható. Mivel általában 10 napi menüt állítunk össze egyszerre, úgy gondolom, ebben kikalkulálható a vadhús ára is. Nem hiszem, hogy nagyobb gondot jelentene, mint például a téli időszakban a megfelelő mennyiségű napi nyers zöldség biztosítása – fűzte hozzá a vendéglátóipari szakember.

A vadhús bevezetése a mintamenza rendjébe azt mutatja, hogy ebbe a programba kuriózumok is bekerülhetnek. Magyarországon egyébként közel ötezer konyhán főznek és két és fél millióan esznek naponta a közétkeztetésben. Sokaknak ez az egyetlen lehetőségük meleg ételt enni – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink