• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Idősek börtönben: rövidesen elkülönített részlegeket alakítanak ki

Lapszemle 2022.01.13 Forrás: hirado.hu
Idősek börtönben: rövidesen elkülönített részlegeket alakítanak ki

A hazai börtönökben jelenleg 351 nyugdíjaskorú rabot őriznek, a legidősebb elítélt 88 éves.

351 nyugdíjaskorú rabot, köztük 35 női elítéltet őriznek a magyar börtönökben. Rövidesen elkülönített részlegeket alakítanak majd ki az idős fogvatartottaknak, mert nemcsak az egészségügyi kockázatok miatt kell rájuk vigyázni – idézte a Duna Televízió Kékfény című műsorából a hiradó.hu.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet objektumában járt a Kékfény stábja. A rácsokon túlra nem lehetett belépni a járványhelyzet miatt. A fiatalabbak mellett 80 időskorú rab tölti itt az ítéletét. A fogvatartásukért felelős büntetés-végrehajtási osztály vezetője nyilatkozott a szögesdróttal körbevett udvaron.

A 60 év feletti elítéltek speciális csoportnak minősülnek – magyarázza a bv-őrnagy –, a börtönbe érkezésükkor alaposan megvizsgálják az egészségügyi, a mentális állapotukat. Fontos szempont a biztonságuk, nem mindegy, hogy helyezik el őket.

„Mi kimondottan figyelünk arra, hogy olyan zárkaközösségeket alakítsunk, ki, ahol időskorú fogvatartottak vannak közösen, együtt elhelyezve. Nyilván az alkalmazkodásuk, az életritmusuk, a napi rutinjuk során így sokkal könnyebben tudnak egymáshoz alkalmazkodni. Ugye ezzel is megelőzve a későbbiekben esetlegesen felmerülő problémákat” – mondta Teráz Norbert a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet büntetés-végrehajtási-osztályvezetője.

A Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága legfrissebb tájékoztatása szerint a hazai börtönökben jelenleg 351 nyugdíjaskorú rabot őriznek, a legidősebb elítélt 88 éves. Összesen 35 nő van közöttük, ha jogerős lesz a most kiszabott büntetése, akkor a 68 éves korában elítélt, Bróker Marcsiként emlegetett karcagi asszony is köztük tölti majd el a börtönéveket. Az idős fogvatartottak létszáma csekély ahhoz képest, hogy összesen kb. 18 ezer embert tartanak fogva. A folyamatosan elöregedő börtönpopuláció okozta problémákra azonban már jó ideje figyelmeztetnek a büntetés-végrehajtási szakemberek.

„Kiemelt, speciális részlegként fog majd megjelenni a büntetés-végrehajtás életében az időskorú fogvatartottak részlege. Ez a közeljövőben már meg fog valósulni, bizonyos bv-intézetekben, ahol 60 év feletti fogvatartottak lesznek elhelyezve, önkéntes alapon. Tehát egy különálló körletrész, más fogvatartottaktól elkülönülve” – mondta Teráz Norbert. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink