Nem lesz drágább az étkeztetés a Mintamenza Program bevezetésével – ígéri a családügyi és a köznevelési államtitkár.
Az új szabályok bevezetése január elsejétől lesz kötelező, az ételekhez kevesebb sót és cukrot használhatnak majd, a menüben több lesz a hal, a vadhús és a gyümölcs. Egy kecskeméti általános iskolában, ahol már szeptember óta működik a Mintamenza Program egészségesebb köreteket is készítenek, nemcsak rizst és burgonyát, hanem hajdinát, kuszkuszt és bulgurt. Az egészségesebb ételekért az igazgató szerint nem kell többet fizetniük a szülőknek. A konyhánk, az nem a miénk, egy vállalkozó üzemelteti, neki kell úgymond kitermelnie abból a normatívából azt, hogy milyen minőségű kaját fognak a gyerekek enni – mondta az igazgató, Garda László – írja a Hír TV tudósítása nyomán az mno.hu portálja.
Az új közétkeztetési rendszer célja a túlzott só-, cukor- és zsírfogyasztás visszaszorítása, amellyel elkerülhetőek a későbbi szív- és érrendszeri betegségek. Otthon a lehető legjobb élelmiszereket adják a gyereknek, amikor ez a gyermek, bemegy a közétkeztetésbe és ott napi háromszor étkezik, de ha nem jó minőségű ételekhez jut hozzá, akkor bizony a szülő sem tudja elérni a célját. Összefogunk hát a családokkal, hogy a gyerekeink egészségesebben tudjanak étkezni és finom ételeket kapjanak – fogalmazott Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár.