• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ilyen lett az egészségügyi rendszerünk – Furcsa számok egy friss elemzésből

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Jelentősen módosult az ellátás a vizsgált négy év alatt számos területen.

A kórházak krónikus finanszírozási gondjai mellett újra és újra elhangzik, hogy a jelenlegi ellátás nem fenntartható, szűkíteni kell az ellátási kereteket, amire eddig, legalábbis hivatalosan egyetlen szakmapolitikai vezetés sem vállalkozott. A folyamat azonban a gyakorlatban már meg is kezdődött, legalábbis erre utal a kórházi ellátási események számának csökkenése a 2009-20102 közötti időszakban – írja a Px Consulting egészségügyi tanácsadó cég elemzése nyomán a Napi.hu portálja.

Jelentősen módosult az ellátás a vizsgált négy év alatt számos területen. 2009-ben az OEP összesen 2,204 millió fekvőbeteg-ellátási esetet finanszírozott, 2012-ben pedig 2,074 milliót, azaz a fekvőbeteg ellátási esetszám 4 év alatt 6%-kal csökkent. A 2012-es fekvőbeteg finanszírozási összeg ugyanakkor 4%-kal meghaladta a 2009-es értéket (328,9 milliárd forint, illetve 324,2 milliárd forint). Az esetszám csökkenés jelentősen nagyobb, mint amit a 2012-es, fél éven át érvényesülő 5%-os ágyszám-csökkenés indokolt volna – húzza alá a Px Consulting elemzése.

Az ellátási esetek összegzett számának a csökkenése a különböző területeken jelentősen eltérő módon realizálódott. Számos részterületen jelentős a növekedés, sok beavatkozásnál szinte azonosak a számok a vizsgált évek alatt, de megfigyelhetőek jelentős csökkenések is.

Négy év alatt például 25%-kal nőtt az „Ellátás 14 éves kor alatti gyermek gyógyulásának segítése miatt" kód használata. Azt azonban a nyilvános OEP adatokból nem lehet megállapítani, hogy ez a hazai gyermekek egészségi állapotának a romlásából, avagy a kórházak vatta ellátásokat kódoló gazdasági kényszer-helyzetéből fakadhat, avagy esetleg nyilvántartási különbözőségből adódik.

Négy év alatt 19%-kal növekedett „Tüdőgyulladás 18 év felett, speciális kezeléssel" HBCS kód alkalmazása, 17%-kal a közepes problémával született újszülöttek száma, és 16%-kal a 18 év felett észlelt veseelégtelenségek száma.

2009–2012 között dinamikusan, 35 %-kal nőtt a sugárterápiás ellátások esetszáma, ugyanakkor a sugárterápiás ellátásokra kifizetett finanszírozási összeg korántsem mutat ekkora növekedést – mutat rá a Px elemzése.

Igazán elgondolkodtatónak, és ijesztőnek találják az elemzés készítői, hogy 2009–2012 között 27 százalékkal csökkent a 18 év alattiak asztma, illetve egyéb krónikus obstruktív betegség miatti fekvőbeteg-ellátási esetek száma. Harminc százalékkal csökkent a 60 év alatti depresszív szindrómák miatti ellátások száma, és 34 százalékkal a 36 év feletti, nem inzulinfüggő cukorbetegség miatti kórházi ellátások száma (miközben az „amputáció keringési zavarok miatt, kivéve a kéz-, lábujjakat" kód használatának gyakorisága a vizsgált években lényegében nem változott). Az adatok ugyanis arra utalnak, hogy a hazai fekvőbeteg-ellátásban jelentős átpozícionálódás zajlik – állítja a Px Consulting.