• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Immunis vagy sem a HIV-re a kormány?

Lapszemle Forrás: nepszava.hu - MTI

Többmilliós támogatástól eshetnek el a programok, de az államtitkárság szerint azért lesznek projektek.

Többmilliós támogatástól esnek el a hazai HIV-megelőző programok, miután Szócska Miklós államtitkár úgy döntött: Magyarország nem vesz részt az Európai Unió hároméves programjában. Ugyanakkor az állami forrásokról nincs semmi hír - olvasható a nepszava.hu portálon.

Két hete indult útjára az Európai Unió hároméves HIV-prevenciós programja, az IQhiv, amelyből hazánk szinte egyedüliként marad ki az uniós tagállamok között. "Az államtitkár végül nem írta alá a szándéknyilatkozatot" - mindössze ennyit tudott mondani Újhelyi Eszter, a magyarországi pályázat egyik előkészítője arra a kérdésünkre, hazánk miért marad ki a projektből. "Minden elvárásnak megfeleltünk, és még az uniós támogatásoknál kötelező önrészt is sikerült 40-ről 25 százalékra lealkudni" - részletezte a körülményeket a Szent László Kórház Központi Immunológiai Laboratóriumának vezetője, hozzátéve: az államtitkárság nem indokolta a döntést.

A programot nem kevesebb mint másfél millió euróval, 450 millió forinttal finanszírozta a német egészségügyi minisztérium az Európai Unióval közösen, és ebből a pénzből a Plusz Alapítvány, a Pluss Egyesület, a Grand Safe Show nevű civil szervezet, valamint a Szent László Kórház 2015-ig évi 15 milliót nyerhetett volna el. Ez az összeg első ránézésre nem tűnhet soknak, ám ha meggondoljuk, hogy az egész hazai HIV-prevenció 15 millió forint állami támogatásból gazdálkodik évente, egyértelművé lesz: az államtitkárság döntése valóságos érvágás a civil HIV-megelőzésnek.


Egészségügyi államtitkárság: lesznek HIV-megelőző programok

Az európai uniós HIV/AIDS-megelőző programokra való pályázathoz szükséges önerőt nem tervezték be az egészségügyi költségvetésbe, de a prevenciót végző civil szervezetek számára van pályázható forrás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága csütörtökön az MTI megkeresésére, reagálva a Népszava cikkére.

Az egészségügyi államtitkárság közölte, az EU 2011-es pályázati felhívása szerint a HIV/AIDS-prevenciós programban a pályázók akkora pénzösszegű támogatást igényelhetnek, amekkora önrészt vállalnak. A pályázathoz szükséges hazai önerőt az ágazati költségvetésbe nem tervezték be. Így az uniós programban való részvételhez szükséges önrészt csak a HIV/AIDS-prevenciót végző civil szervezetek számára kiírandó pályázati keretből tudták volna biztosítani.

A közlemény szerint az államtitkárság fontosnak tartja támogatni a hatékony megelőzést, és kiemelt célja, hogy ez a rendelkezésre álló támogatási keret valamennyi HIV/AIDS-prevenciót végző civil szervezet számára elérhető legyen. Ezért az év elején ki is írták a pályázati felhívást.

Hozzátették: folyamatban vannak olyan uniós támogatásban részesített pályázatok, amelyek HIV/AIDS-prevenciós tevékenységeket is támogatnak, és készül az új nemzeti HIV/AIDS szakpolitikai program is.