• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Infekciókontroll: MRSA egységcsomagok minden osztályon

Lapszemle 2018.07.28 Forrás: WEBbeteg
Infekciókontroll: MRSA egységcsomagok minden osztályon

Fertőzés esetén a debreceni kórházban azonnal kéznél van a fürdető, fertőtlenítő szereket, egyszer használatos köpenyt tartalmazó csomag..

Van olyan eset, amit nem tudunk kivédeni a meglévő megelőző intézkedések ellenére sem, ilyenkor a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését. A kórházi fertőzéseket érintő kérdésekben érdeklődött a webbeteg.hu a debreceni Kenézy Gyula Kórház illetékes osztályán.

– A legnagyobb terület az Infekciókontroll (kórházi fertőzések megelőzése és felügyelete), amely az egész kórházra kiterjed, sőt, a kollégák külső területekre is járnak ellenőrizni. Bármelyik osztályon jeleznek úgynevezett esethalmozódást, legyen az belgyógyászat, pszichiátria vagy sebészet, bennünket riasztanak, és én irányítom a munkát: kijelölöm, ki, hová menjen ki, milyen feladatot lásson el napi szinten – avat be a részletekbe Ócsai Gabriella, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Oktató Kórház Infektológiai Intézet intézetvezető főnővére.

Amennyiben felmerül egy fertőzés lehetősége, ki kell derítenünk, van-e összefüggés az esetek között, honnan indult ki, és ha szükséges, be kell lépni a kritikus pontokba, javítani kell az állapotokon, el kell különíteni az érintett betegeket, fertőtlenítést kell elrendelnünk. A takarítástól, a textilkezelésen át az élelmezésig számos terület, valamint a betegszállítás higiéniája is hozzánk tartozik – tájékoztatott bennünket az Infektológiai Intézet intézetvezető főnővére.

...

Egységcsomag a bajra!

MRSA egységcsomagokat (védőfelszerelések, fürdető, fertőtlenítő szerek, papírtörlők, egyszer használatos köpeny stb.) helyeztünk ki az intézetekbe, osztályokra, hogy ha szükség van rá MRSA fertőzés és kolonizálódás esetén, azonnal kéznél legyen. Országos szinten használják már a kórházakban, annak idején mi hoztuk létre. Például 2014-ben, amikor maláriával kezeltek a Kenézy Gyula Kórházban egy 20 éves nigériai fiatalembert, szintén az ilyen egységcsomagot vették elő. Van olyan eset, amit nem tudunk kivédeni a meglévő megelőző intézkedések ellenére sem, ilyenkor a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk a fertőzés, a járvány továbbterjedését.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink