• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Infekciókontroll: MRSA egységcsomagok minden osztályon

Lapszemle 2018.07.28 Forrás: WEBbeteg
Infekciókontroll: MRSA egységcsomagok minden osztályon

Fertőzés esetén a debreceni kórházban azonnal kéznél van a fürdető, fertőtlenítő szereket, egyszer használatos köpenyt tartalmazó csomag..

Van olyan eset, amit nem tudunk kivédeni a meglévő megelőző intézkedések ellenére sem, ilyenkor a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését. A kórházi fertőzéseket érintő kérdésekben érdeklődött a webbeteg.hu a debreceni Kenézy Gyula Kórház illetékes osztályán.

– A legnagyobb terület az Infekciókontroll (kórházi fertőzések megelőzése és felügyelete), amely az egész kórházra kiterjed, sőt, a kollégák külső területekre is járnak ellenőrizni. Bármelyik osztályon jeleznek úgynevezett esethalmozódást, legyen az belgyógyászat, pszichiátria vagy sebészet, bennünket riasztanak, és én irányítom a munkát: kijelölöm, ki, hová menjen ki, milyen feladatot lásson el napi szinten – avat be a részletekbe Ócsai Gabriella, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Oktató Kórház Infektológiai Intézet intézetvezető főnővére.

Amennyiben felmerül egy fertőzés lehetősége, ki kell derítenünk, van-e összefüggés az esetek között, honnan indult ki, és ha szükséges, be kell lépni a kritikus pontokba, javítani kell az állapotokon, el kell különíteni az érintett betegeket, fertőtlenítést kell elrendelnünk. A takarítástól, a textilkezelésen át az élelmezésig számos terület, valamint a betegszállítás higiéniája is hozzánk tartozik – tájékoztatott bennünket az Infektológiai Intézet intézetvezető főnővére.

...

Egységcsomag a bajra!

MRSA egységcsomagokat (védőfelszerelések, fürdető, fertőtlenítő szerek, papírtörlők, egyszer használatos köpeny stb.) helyeztünk ki az intézetekbe, osztályokra, hogy ha szükség van rá MRSA fertőzés és kolonizálódás esetén, azonnal kéznél legyen. Országos szinten használják már a kórházakban, annak idején mi hoztuk létre. Például 2014-ben, amikor maláriával kezeltek a Kenézy Gyula Kórházban egy 20 éves nigériai fiatalembert, szintén az ilyen egységcsomagot vették elő. Van olyan eset, amit nem tudunk kivédeni a meglévő megelőző intézkedések ellenére sem, ilyenkor a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk a fertőzés, a járvány továbbterjedését.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink