• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Inkább ne is szüljön a magyar külföldön?

Lapszemle Forrás: mno.hu

Előfordul, hogy a kivándorlók külföldön alapítanak családot, ekkor pedig nem várt problémákkal találhatják magukat szembe.

A bürokrácia bugyrai arra kényszeríthetik a külhonban családot alapító magyar fiatalokat, hogy elgondolkodjanak azon, gyermekük joggyakorló magyar állampolgárként kezdje-e életét vagy sem. A kormány részben átvágta a gordiuszi csomót, Lázár János pedig pontosan tudja, hogy hol van a probléma. Ezrével hagyják el az országot munkavállalási céllal magyar fiatalok. Természetesen nem mindenki mosogatni megy Londonba, nem kis részük diplomás értelmiségi, ők egy-egy kihagyhatatlan szakmai lehetőség miatt választanak maguknak átmenetileg lakóhelyet Magyarországtól távol – írja az mno.hu portálja.

Az MNO-t több olvasó is megkereste történetével, miszerint karácsonyra vagy nyárra szívesen hazajönnének, hogy együtt legyen a (nagy) család, de mivel csecsemőjük papírjaira sok-sok hónapot várni kell, ez nehézséget jelent.

Lehetetlen helyzet, hogy a család egyéves korában láthassa először a lányomat – kezd történetébe Márton, aki egy németországi nagyvárosban kapott munkalehetőséget. Tavasszal született első, a magyar törvények szerint magyar állampolgárságú gyermekük, de a kis Viola nem gyakorolhatja jogait, amíg meg nem történt hazai anyakönyvezése, anélkül pedig – az eddigi szabályozás szerint – útlevele, magyar személyi igazolványa és egészségbiztosítása sem lehet.

Az édesapa a konzulátussal történt előírásszerű egyeztetés során döbbent rá, hogy a magyar szervek szerint hivatalosan mindennel együtt két hónapos eljárás nem lesz sétagalopp. Ott ugyanis arra kérték: az ötperces ügyintézéshez kérjen időpontot, amit meg is kapott – két hónappal későbbre. Amikor sorra került, a konzulátuson közölték: Viola papírjára idén már ne számítsanak.

A két hónap valójában a kérelem Magyarországra érkezésétől ketyeg. A konzuli tisztviselőnek az előírás szerint az első diplomáciai postával el kell küldenie a hazai anyakönyvezésre irányuló kérelmet. A papír megérkezését követően a hazai anyakönyvezést végző anyakönyvvezető megvizsgálja, hogy a kérelem és mellékletei a hazai szabályoknak megfelelnek-e, szükség esetén a kérelmezőt, illetőleg a felterjesztőt hiánypótlásra felhívja. Az ekkor szükséges plusz idő nincs benne a két hónapban, s evidens, hogy bármilyen papírral el lehet csúszni.

További részletek a portálon olvashatók.