• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Iskolai gyermekfogászat: mit ér a praxisjog, ha nincs?

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Az iskolafogászati praxisjog nem tud megszűnni, mert nincs.

Sok helyütt ugyanúgy praxisként adják-veszik az iskolai gyermekfogászatokat, mintha háziorvosi körzetek volnának. Pedig az iskolafogászati praxisjog sosem létezett, hallják mostanában a tulajdonosok. Akiket értelemszerűen aggaszt mindez, különösen ha több évtizedes munkával hoztak létre nyugdíjas éveiket megalapozó értéket. A vevőjelöltek kivárnak: miért adjanak pénzt olyasmire, ami nincs is. Egyes vélekedések szerint mégis van. A gyakorlat szerint bizonyosan: jelenleg is több hirdetésben keresnek vevőt országszerte iskolafogászati praxisra. A szerződéseket a kötelező feladatot ellátó önkormányzatok szentesítik, és Országos Egészségbiztosítási Pénztári (OEP) finanszírozás is társul hozzájuk, szintén szerződés alapján – írja a sonline.hu portálja.

Az iskolafogászati praxisjog nem tud megszűnni, mert nincs – szikár választ adott Balogh Sándor egyetemi docens a minapi alapellátási értekezleten a kaposvári érintettek kérdésére. Az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója világossá tette, az elmúlt több mint tíz évben a szakma kitalálta az iskolafogászati praxisjogot, és most a megszüntetésükről lehet hallani, pedig nem szűnhetnek meg, mert soha nem is voltak.

A problémát Katonáné Kocsis Enikő kaposvári gyermekfogorvos abban látja, hogy a körzeteket, például a háziorvosoknál területi ellátási kötelezettség határozza meg, utcák, esetleg települések tartoznak hozzájuk. Az iskolafogászatok ellátási kötelezettségét oktatási intézmények adják. A gyermekfogász elmondta: az elmúlt évben minden praxis, közte a gyermekfogászati feladatellátók is új szerződést kötöttek a kaposvári önkormányzattal; a hivatal jogásza e szerint a praxisjog létezése mellett foglalt állást. De nemcsak Kaposváron beszélnek területi ellátási kötelezettségről és praxisjogról a gyermekfogászat kapcsán, több önkormányzat oldalán is találtunk ilyen szerződést az elmúlt évekből.

Katonáné szerint nem lesz egyszerű tiszta vizet önteni a pohárba, hiszen volt, aki alanyi jogon kapta a működtetési jogát, más pénzt adott érte. Évtizedes befektetéseik értéke is a praxisban áll. Az önkormányzati szerződés szerint ha fél éven belül nem sikerül eladniuk, akkor a praxisjog megszűnik, és az önkormányzatnak kell megoldást találnia a betegek ellátására.