• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Itt a nagy bejgli teszt! Ezeket a termékeket vásárolja

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Bejgliket tesztelt és ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Negyvenegy termékből 29-nél indítottak hatósági eljárást, közülük 7 esetben figyelmeztetik majd hiányosságok miatt a gyártókat. Kedveltségi (érzékszervi) vizsgálatot is végeztek az ellenőrök, ezen a bejglik sokkal jobban szerepeltek, mint a tekercsek, s a mákos bejglik verik a diósakat – írja a napi.hu portálja.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) karácsony közeledtével a bejgliket vizsgálta. A Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai decemberben pékségekben és cukrászatokban, valamint kisebb és nagyobb kereskedelmi egységekben egyaránt ellenőrzéseket végeztek.

A bejglik biztonsági és minőségi tulajdonságait ellenőrízték, a Magyar Élelmiszerkönyvekben foglalt előírások teljesülését (alak, felület, bélzet, szag, íz, valamint cukortartalom, zsírtartalom és töltelékarány), a jelölésre és a tömegre vonatkozó követelményeket. A laboratóriumban mindezek mellett Salmonella és penész jelenlétet, a mák töltelékű termékek esetén pedig a mák morfin tartalmát is vizsgálták. A helyszíni előállítói hatósági ellenőrzések során a gyártmánylapok, az anyagnorma, a ténylegesen felhasznált összetevők ellenőrzése is megtörtént. Az ellenőrzés során 41 terméket mintáztak meg, amely 304 laboratóriumi vizsgálatot jelentett - írta közleményében a NÉBIH.

A bejgli előállításához használt mák alapanyagok ellenőrzése esetében nem volt határérték feletti alkaloid (morfin, kodein, tebain, narkotin) tartalom, valamint egyetlen termékben sem volt kimutatható a Salmonella baktérium vagy penész jelenlét.

Az ellenőrző hatóság a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt cukor és zsírtartalom határértékeknek nem megfelelő terméket sem talált. A vizsgált termékek között 1 megkülönböztető jelzéssel ellátott bejglinek és 2 "normál" bejglinek a töltelékaránya nem érte el a minimálisan előírt határértéket. A hatóság 2 esetben talált nem megfelelőséget tömegellenőrzés során.

A legtöbb hibát a termékek jelölése, illetve érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata során találtak a hatóság szakemberei. A jelölés tekintetében az ellenőrzés során 21 termék esetében hiányosságokat tártak fel a hivatal munkatársai. 39 termék érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata történt meg, amelyek közül a szakemberek 7 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek.

Az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatát is elvégezte a hatóság. Elfogadhatatlan érzékszervi tulajdonsággal rendelkező (0 pontos) termék nem volt. Több mint 50 százalékuk közepes érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezett, 30 százalékuk nagyon jó vagy jó minősítést kapott és mindösszesen a megvizsgált termékek 20 %-át találták a bírálók gyenge vagy nagyon gyenge minőségűnek.

A mákos és a diós bejglik között is megállapítható némi különbség, ugyanis míg a vizsgált mákos bejglik több mint 50 %-a nagyon jó vagy jó minősítést kapott, addig a diós bejglik alig 15 %-a kapott nagyon jó vagy jó minősítést.

Összességében elmondható, hogy a bejglik és a hasonló termékek minősége közepes, vásárlás során ugyanolyan eséllyel vehetünk nagyon jó, mint nagyon gyenge érzékszervi tulajdonsággal rendelkező terméket – emeli ki a portál.