Kétes eredetű, sokszor román lovak érkeznek kolbásztölteléknek, feketén.
Az igazi lóhúsbotrányt nem külföldön, hanem itthon kell keresni, állította egy Zala megyei lókereskedő az ATV Szabad szemmel című műsorában. A 17 éves tapasztalattal rendelkező szakember elmondta: vágásra tenyésztett lovakat vitt olaszországi vágóhidakra, ám évek óta hamis papírokkal dolgozott. Ennek az az oka, hogy az Európai Unióban kötelező lóútlevelek kiadása annyira lassú Magyarországon, hogy a szabályok betartásával képtelen lett volna határidőre szállítani – olvasható a nepszava.hu portálján.
Mint mondta, lovanként ötezer forintot kellett adnia az illetékes állatorvosnak, hogy elnézze, ha a lovakat nem megfelelő papírokkal szállították külföldre. Bevallotta: több mint kilencmillió forint kenőpénzt fizetett ki e célra 2005 és 2012 között, vagyis hét év alatt legalább 1800 lovat vitt hamis papírokkal Olaszországba.
Mindeközben a lóhús legnagyobb felvevőpiaca, Olaszország a sorozatos hamisítások miatt kitiltotta vágóhídjairól a magyar lovakat.
A marha- és disznóhiánnyal küzdő magyar vágóhidak szívesen fogadják a kétes eredetű, sokszor román lovakat is, kolbásztölteléknek, feketén – vélekedett a kereskedő. Mint mondta, annyira nincs mit a kolbászba aprítani egyes magyar vágóhidakon, hogy a lóhús mellett Nyugat-Európából ideszállított állati szemetet is raknak húsáruk töltelékébe. A magyar kolbászok és szalámik egy része azért van túlfűszerezve, túlpaprikázva, hogy ne lehessen se látni, se érezni, miből készültek valójában – fűzte hozzá a lókereskedő.