• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Januártól ismét szigorodnak a szabályok: azt tervezik, rendet tesznek

Lapszemle Forrás: heol.hu

Jövőre tiltólistára kerül a cukor, a zsíros tej, a hagyományos só, a kenőmájas, a rántott hús és a csokis piskóta is.

Jön az újabb reform. Se szeri, se száma azoknak az újságcikkeknek, amelyek az elmúlt években tevezett menzareform kísérletekről szólnak. Szinte minden kormány zászlajára tűzte-tűzi az egészséges táplálkozás megvalósítását a közétkeztetésben, ám a programok, akciók csak ideig-óráig tartanak – írja a heol.hu portálja.

Egy időre felkerül a heti étlapra például a brokkolikrémleves, a párolt csirke, zöldségekkel, s desszert gyanánt a sütőtök, ám sok gyerek fenntartással fogadja az új ízeket. Hiába, aki otthon megszokta az erősen fűszeres, zsíros ételeket, a gyakori tésztafogásokat, az nehezen barátkozik meg a kalóriában és ízekben szerényebb változattal.

Bárhogy is van, minden hasonló törekvést méltányolni kell, elvégre az egészséges fogások tálalása még mindig hasznosabb, mint az ehetetlen, agyonsózott „mindentbele levesek", netán a zsíros szaftban úszó, mócsingos húsból készült pörköltek, szétfőtt spagettivel körítve.

Reform ide, reform oda, a szülők változatlanul sokat panaszkodnak arra, hogy a gyerekek rendre farkaséhesen érkeznek haza az iskolából, az óvodából, arra hivatkozva, hogy a menzai koszt kevés és ehetetlen. Persze akadnak olyan gyerkőcök is, akiknél telitalálat a tarhonyaleves, és sokkal szebbnek látják a világot, ha például rántott hús, vagy sajtos tejfölös tészta kerül az asztalra. Januártól őket is érheti csalódás, mivel ezekkel az ételekkel nem találkozhatnak többé az iskolai menzán.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának „menzaügyi rendelete" a tervek szerint egyszer s mindenkorra rendet tesz a közétkeztetés frontján. Jövő évtől még szigorúbban szabályozzák, hogy mennyi kalóriát és mennyi cukrot kaphat az, aki nap mint nap a tömegétkeztetés élvezője, vagy áldozata. A rendelet szinte teljes egészében száműzi az étlapról a cukros dolgokat. Ezentúl példul nem lehet főételként édességet kiadni, azaz lőttek a mákos, diós tésztának, a kakaós cukorral meghintett tejberizsről nem is beszélve. Leáldozik a pudingporból tákolt vaníliasodónak, a tojásporból készült piskótatésztának is. Csak olyan desszert kerülhet a tányérra, ami legalább 1/3 részben tejet vagy gyümölcsöt tartalmaz. Januártól italként csak ásvány-, vagy ivóvizet és teát szabad kiadni, a cukros üdítő és a nem gyümölcs alapú szörp végleg tilos lesz. Érdekesség, hogy hat éves kor fölött viszont édesítőszerrel is szabad élelmiszert készíteni, mivel állítólag a gyerekek így kevésbé híznak el. Hús is többször kerül majd az asztalra: a bölcsődések kivételével minden korosztálynak kell majd húst „állati fehérjét" kapnia valamelyik főétkezés részeként. A legkisebbek pedig minimum egy kisétkezésben kell, hogy ilyesmit kapjanak– sorolja a portál.

A közétkeztetés újabb reformja csökkenti az ételek só-, cukor-, és zsírtartalmát, és jóval több fehérjét, zöldséget és gyümölcsöt ír elő.

A kérdés az, hogy egy átlagos menzai konyhán rendelkezésre állnak-e az újításhoz szükséges feltételek – jegyzi meg a portál.