• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Járulékcsökkentés: mennyi is az annyi?

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Munkáltatói járulékcsökkentés? 500 milliárdba is kerülhet a kormány terve.

A cégeknek a versenyképességük megőrzéséhez szükségük van a képzett munkaerőre, ám jelenleg a Somogy megyei fizetések jócskán elmaradnak az országos átlagtól. Emiatt már nemcsak Nyugat-Európába, de az ország gazdagabb régióiba is komoly az elvándorlás, melyet csak magasabb bérekkel lehet megállítani - írta a sonline.hu.

– A VOSZ már régóta szorgalmazza a munkáltatói terhek csökkentését – mondta a lapnak Daxner Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöke. – Méghozzá nemcsak néhány százalékos, hanem 8-10 percentes járulék-visszavágást tartanánk jónak, s úgy véljük, ez beláthatatlan pozitív hatással lenne a hazai gazdaságra.

A cégek és a dolgozók számára tehát egyértelműen óriási előnyt jelentene a kormány tervezete, más kérdés, hogyan és honnan lehetne betömni a lyukat, mely a költségvetésben keletkezik. A munkáltatói költségek két részből állnak, a bruttó bérre számított 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulásból, illetve a most 27 százalékos szociális hozzájárulási adóból. Utóbbiból lehetne érdemben faragni, ám egy egy százalékos csökkentés a szakemberek szerint nagyjából ötvenmilliárdos kiesést jelentene a költségvetésből. Vagyis a Daxner Gábor, illetve a VOSZ által javasolt 8–10 százalék úgy ötszázmilliárdot.

– Igazából elvileg a dupláját – jegyezte meg Karczagi Attila somogyi közgazdász –, ám az állami foglalkoztatottak esetében a költségvetés egyben spórolna is, ami nagyjából a fele az összegnek. Másfelől viszont az ötszázmilliárd is jóval kevesebb valójában, hiszen egy jelentősebb általános béremelés megnöveli a belső fogyasztást, s ezzel együtt az áfa bevételeket. És persze a cégek is többet termelnek, nagyobb bevételük lesz, s adók formájában ez is jelentősen tömködik az említett lyukat.

A közgazdász szerint mindenképpen szükség lenne a munkáltatói járulékok valamekkora csökkentésére, hiszen a magas adóknak gazdaság-visszafogó hatásuk van. Jelenleg az unióban a magyar a negyedik legmagasabb ilyen teher.