• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Járvány idején a gyors döntések életmentők

Lapszemle 2021.08.05 Forrás: Magyar Nemzet

A nemzetközi szakmai szervezeteknek sincs még pontos állásfoglalása arról, hogy mi számít elégséges ellenanyag szintnek.

Magyarországon elegendő oltóanyag van ahhoz, hogy aki szeretné, az megkaphassa a koronavírus elleni harmadik oltást – nyilatkozta Jankovics István virológus a Magyar Nemzetnek, miután szakemberek kritizálták az emlékeztetőoltásokról kiadott eljárásrendet. A főorvos szólt arról is, hogy alaptalan megkérdőjelezni a Sinopharm-vakcina hatásosságát, mivel az adatok azt mutatják, hogy a jelenleg alkalmazott oltóanyagok járványügyi hatásossága csaknem azonos.

– Minden szakmai vélemény fontos, ugyanakkor járványügyi szempontból egy háborús helyzetben vagyunk, ezért az első jó megoldás alkalmazása rendkívüli hatású – közölte Jankovics István annak kapcsán, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kiadta a koronavírus elleni harmadik oltásról szóló eljárásrendet, amit egy hattagú, orvosokból álló csoport kritikával fogadott. A főorvos hozzátette: a minisztérium ajánlása jó, hiszen mögötte olyan szakmai grémium egybehangzó véleménye áll, amely a jelenleg rendelkezésre álló nemzetközi és hazai tapasztalatokon és szakmai tudáson alapszik.

A szakértő beszélt arról is, hogy nyitott a szakmai eszmecserére, mivel „a tudományban mindenkinek igaza lehet, de csak addig, amíg valaki nem gondolja úgy, hogy csak neki van igaza”.

A kínai vakcina hatásosságát érintve a főorvos kitért arra, hogy felesleges megkérdőjelezni az oltóanyag létjogosultságát, mivel a használata nélkül valószínűleg sokkal rosszabb lefolyása lett volna a pandémiának itthon.

– Ki lehet pécézni a Sinopharmot, de az adatok azt mutatják, hogy mindegyik készítménynek csaknem azonos a hatásossága – hangsúlyozta Jankovics István. Emellett, a vakcinákat és a járvány elleni védekezést ért kritikákra a főorvos azt válaszolta, hogy a tömegtájékoztatásnak kiemelt szerepe és felelőssége van egy olyan járványügyi helyzetben, mint amit az elmúlt másfél évben tapasztaltunk.

A virológus kiemelte, hogy a nemzetközi szakmai szervezeteknek sincs még pontos állásfoglalása arról, hogy mi számít elégséges ellenanyag szintnek, ami az idő rövidségével magyarázható, mivel alig egy éve tartanak a vakcina fejlesztések.

Legolvasottabb cikkeink