• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Járványtagadó lincshangulatot okozott egy debreceni férfi ügye

Lapszemle 2020.12.14 Forrás: telex.hu
Járványtagadó lincshangulatot okozott egy debreceni férfi ügye

Érthető, hogy ilyenkor a családtagok teljesen felborult lelkiállapotban vannak, a kórházi dolgozók méltóságát azonban sokan nem veszik figyelembe.

Sok ezren megosztották a Facebookon és sok ezren kommentelték annak a kelet-magyarországi férfinak a videóit, posztjait, akinek a helyi kórházban halt meg a 19 éves, autoimmun betegséggel küzdő fia. A magából kivetkőzött férfi a bejegyzéseiben és videóiban azt állítja, eleinte nem engedték meg neki, hogy láthassa az elhunyt gyerekét. A rendőrség is kivonult, a férfi ordibált és fenyegetőzött a kórházi dolgozókkal, majd később már azt állította, megölték a gyerekét. A posztjai alapján összeesküvés-elméletekben hívő férfi Facebook-bejegyzései alatt az orvosok és járványügyi vezetők elleni járványtagadó lincshangulat alakult ki - írta összefoglalón a telex.hu.

A gyermekét elveszítő férfi több videóban is arra kérte az embereket, hogy „jöjjenek és segítsenek, mert ha az én fiammal megtették, akkor a tietekkel is megteszik, megölik az embereket”. A magas megtekintésnél és sok megosztásnál járó videók alatt kommentek ezrei vannak. Ezekben döbbenetes lincshangulat uralkodik, a kommentelők anélkül ítélkeznek, hogy ismernék a másik fél álláspontját, anélkül, hogy pontosabb ismereteik lennének arról, hogy a 19 éves fiú hogyan halt meg. „Igazad van” – ez a leggyakoribb komment a videók alatt. De ez csak a legenyhébb.

A férfi, mivel élve már nem találkozott a fiával, a holttestét akarta látni, ez valószínűleg a ritkább esetek közé tartozik. Gyakoribb, hogy még életükben akarják meglátogatni a súlyos állapotban lévő betegeket, el szeretnének búcsúzni tőlük.

„Érthető, hogy ilyenkor a családtagok teljesen felborult lelkiállapotban vannak, a kórházi dolgozók méltóságát azonban sok hozzátartozó egyszerűen nem veszi figyelembe” – erről beszélt a Telexnek az egyik magyarországi kórház Covid-osztályát vezető, névtelenséget kérő orvos. „A többségük borzasztóan feszült, módosult tudatállapotban van. Aztán lehet, hogy két nap múlva már megbánják, amiket a fejünkhöz vágnak” – mondta. Szerinte „az egészségügyben mindig ezerszeresen lecsapódik a társadalomban érzékelhető feszültség”.

Sokan azt is nehezen értik meg, hogy egy világjárvány idején, amikor naponta százak halnak meg és ezrek kapják el a vírust, akkor nem sétálhat be bárki bármikor a kórházakba. A hozzátartozók mellé külön orvosokat kell biztosítani úgy, hogy eleve nincsenek sokan, és mindenki rengeteget túlórázik.

Rengeteg védőöltözetet kell biztosítani a családtagoknak úgy, hogy maguk a kórházban dolgozók sincsenek nagyon eleresztve ezekkel a felszerelésekkel, mondja az orvos. Vannak, akik 9-10 hozzátartozót akarnak bevinni, de erre nincs lehetőség, egy, maximum két embert engedhetnek be betegenként.

Az egészségügyben emberfeletti munkát végző, nap mint nap emberek életéért küzdő orvosok felé irányuló társadalmi érdeklődés sokkal csekélyebb, mint amilyen az első hullám idején volt. Az orvos szerint tavasszal még rengeteg adományt kaptak, esténként tapsolták őket az emberek, koncerteket adtak nekik, ilyen gesztusból a második, sokkal súlyosabb hullámban jóval kevesebb jut el hozzájuk - mondta.

Szombaton délelőtt egy kivételével a videók eltűntek a gyászoló férfi Facebook-oldaláról - frissítette a cikket a lap.

Legolvasottabb cikkeink