• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Játszanak az idősekkel

Lapszemle Forrás: Népszava

Mostanában nem ez a kormány egyetlen trükközése a nyugdíjjal.

Újabb ígérgetés ugyan elhagzott a szociális járadékban részesülő özvegyek özvegyi nyugdíjával kapcsolatban, de a konkrét jogszabályt, vagy legalább annak tervezetét még mindig nem látta senki. Most a Magyar Nemzet "értesült" arról, hogy a "híresztelésekkel" ellentétben nem csökken 50 %-kal az özvegyek ellátása. Ez egyébként már megtörtént szeptember 1-től. A nyugdíj felezését visszavonó jogszabállyal kapcsolatban a helyettes szakállamtitkár már kész előterjesztésről beszélt, a lap viszont még csak egy kezdeményezésről számolt be – olvasható a Népszava – online oldalán.

Nem híresztelésről, hanem a Magyar Közlönyben kihirdetett, és több tízezer özvegynek kipostázott határozatról van szó. Többek között így reagált Korózs Lajos a Magyar Nemzet cikkére. A napilap értesülése szerint a híresztelésekkel ellentétben nem csökken az özvegyi nyugdíj. A kormány kezdeményezi a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását. A lap arról is írt, hogy még annak hatálybalépése előtt, e hónapban változtatnak a jogszabályon. Csakhogy az a rendelkezés, hogy "a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő személy özvegyi nyugdíját szeptember elsejétől 60-ról 30 %-ra kell csökkenteni", szeptember elsejétől hatályos. Így legfeljebb visszamenőleges hatályú törvényt hozhatnak. Korábban Asztalosné Zupcsán Erika, az emberi erőforrás minisztérium helyettes államtitkára azzal védekezett, a kormány nem szándékosan, csak egy "technikai rendszerhiba" miatt felezte meg a nyugdíjakat.

"Ez egy bonyolult történet tekintettel arra, hogy az együttfolyósítási összeghatárnak van egy szabálya. Ebbe került be az a hiba, ami alapján kiadtak olyan határozatokat, hogy az özvegyi nyugdíjat csökkenteni kell, de nem tervezte a kormány és nem is áll szándékában". A hiba javítására időközben kormány-előterjesztés is készült, és az érintetteket levélben is értesítik a tévedésről – jelentett ki Asztalosné Zupcsán Erika. Vagyis míg a helyettes államtitkár augusztus végén már egy kész előterjesztésről beszélt, a Magyar Nemzet értesülése egy jövőbeni kezdeményezésről szól.

Giró-Szász András kormányszóvivő a múlt hónap végén szintén úgy nyilatkozott, hogy a kabinet döntött "a társadalombiztosítási nyugdíjrendszert szabályozó jogszabályi környezet módosításáról". Azóta sem derült ki, hogy ez a kifejezés pontosan mit takar, csak sejteni lehet, hogy az özvegyi nyugdíj rendezetlenségére vonatkozik.

Korózs Lajos erre már akkor úgy reagált: ez az egész csak egy kommunikációs trükk, ami minden konkrétumot nélkülöz. Most pedig úgy nyilatkozott: a helyettes államtitkár tanuljon meg olvasni, számolni és jogszabályokat értelmezni. Mindaddig, amíg nem mutatták be a törvénytervezetet, azt nem fogadta el a parlament és nem hirdették ki a Magyar Közlönyben, addig ennek a kormánynak nem hisz el semmit.

Az MSZP korábban arra kért minden érintettet, hogy nyújtson be fellebbezést a határozat ellen, a kormány pedig tegye világossá, mi a szándéka az özvegyi nyugdíjak ügyében. Mostanában nem ez a kormány egyetlen trükközése a nyugdíjjal. Orbán Viktor miniszterelnök nemrég arról beszélt, hogy az IMF komoly megszorításokat kért cserébe a pénzügyi segítségért, a többi között a nyugdíjak csökkentését, és a nyugdíjkorhatár emelését. Később kiderült, hogy ilyen követelésekről szó nem volt.

A szakminisztériumtól is kértünk tájékoztatást – írja a lap - egyebek között arról, elkészült-e már a jogszabálytervezet, mikor tárgyalt vagy tárgyal róla a kormány, mikor nyújták be a parlamentnek a javaslatot, de lapzártánkig visszajelzést sem kaptunk a tárcától. Az Országgyűlés honlapján sincs nyoma a törvény visszavonását célzó javaslatnak – teszi hozzá cikkében a Népszava – online.