• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jobban teljesít? – Orbán fogorvosa és a milliárdos program

Lapszemle Forrás: hvg.hu

A külföldről érkező páciensekről nincsenek adatok.

Fogturizmusban a magyar szakembereknek hála régóta jók vagyunk, három éve azonban az Orbán Viktor fogorvosának, Bátorfi Bélának nevéhez fűződő, közpénzzel kistafírozott program ehhez képest is grandiózus eredményeket hirdetett meg. A hvg.hu hosszan kereste a külföldi páciensek ezreit, a külföldi szervező irodákat és a gazdaságélénkítő reklámhadjáratot, de nem találtuk a beígért eredményeket. A programiroda vezetője szerint azért, mert mostanáig a „gigantikus" fejlesztésen dolgoztak, így a kérdéseinkre adott leggyakoribb válasz az volt: „majd". Közben újabb pályázati milliárdokra van támogatási szerződésük - olvasható a hvg.hu portálon.

Pár nap híján pontosan három éve, 2011. április 21-én írt alá Orbán Viktor miniszterelnök együttműködési megállapodást egy átfogó fogturizmus-fejlesztési program megvalósításáról az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával, Szűcs Lászlóval.
Bár „Orbán fogorvosát" időnként azóta is elővette a média, pont a lényegről, a nagy hévvel beharangozott program eredményeiről keveset lehetett tudni. Még mindig „fogászati nagyhatalom" vagyunk? Mennyit tett ehhez hozzá három év alatt a magáncég-csoport, amelyet egyetlen kormányzati húzással az évi több mint 60 milliárdos bizniszt jelentő fogturizmus csúcsára pakoltak? A magyar fogászoknak hála már 2011-ben is a kontinentális élmezőnybe tartoztunk: ha ezt az állami segítség még meg is tolta, akkor mostanra már mindent el kellene özönlenie a fogturistáknak – de akkor ez miért nem látszik jobban?

Három éven belül megduplázzák, öt év alatt pedig megháromszorozzák a Magyarországra beutaztatott fogturisták számát – ilyen grandiózus növekedést ígértek a program kitalálói. Emellett 3000 új munkahely megteremtését tűzték ki célul azzal, hogy nem mellesleg segítenek itthon tartani „1000 kiválóan képzett szakorvost és fogászati szakembert", "akik egyébként jól fizető állás hiányában külföldre mennének dolgozni". „Röviden mondjam? Nevetséges" – összegezte sommásan véleményét a 2011-ben meghatározott célokról egy külföldi betegszervezéssel foglalkozó forrásunk. Több itthon, illetve ingázva külföldön is praktizáló magyar fogorvos egymástól függetlenül szintén azt állította: inkább gyorsult is a kivándorlás, „már az egyetemen külföldi pályájukat tervezgetik a fogorvos hallgatók".

Bár még mindig sok külföldi érkezik hazánkba – elsősorban nagyobb fogászati kezelésekre – a magas színvonalon, de jóval alacsonyabb árakon dolgozó magyar fogorvosok miatt, de pontos adatokat senki nem tudott mondani. Azt azonban minden megkérdezett állította: semmi nyomát nem tapasztalják annak, hogy a Bátorfi és Szűcs nevével fémjelzett fogászati turizmus fejlesztő program toborozná-szervezné a pácienseket más országokból. Ezért keresni kezdtük a programiroda honlapján feltüntetett olyan fogászatokat, akik támogatást kaptak eszközbeszerzéshez, illetve fogászati turizmusuk fejlesztéséhez. Úgy tudtuk ugyanis, a velük kötött megállapodás része volt, hogy adott idő alatt, adott számú külföldi beteget közvetítenek számukra. Az egyik fogorvos háttérben ezt megerősítette, de szerinte egyetlen beteget sem szervezett számára a programiroda.

A teljes cikk a hvg.hu portálon olvasható.