• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jót tesz az enyhe túlsúly?

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

A kövérség esetleg, az egészségdiktatúra viszont biztosan öl.

Felmentést kínál az állandó fogyókúrák alól a némi súlytöbblettel élőknek a JAMA (Journal of the American Medical Association) című szakmai folyóiratban nemrég ismertetett tanulmány, a dolgozat ugyanis azt állítja: az enyhén túlsúlyos emberek esetében 6%-kal kisebb a korai halálozás kockázata, mint a normál testtömegűeknél – olvasható a nol.hu portálján.

A súlyosan elhízott emberek kockázatainak megítélésén ez a tanulmány sem változtat, a 35-ös testtömegindex (BMI) felettiek korai halálának esélye 29 százalékkal nagyobb, mint a normál alkatúaknak. (Az Egyesült Államok egészségügyi statisztikai központja (National Centre for Health Statistics), a Nemzeti Rákintézet és az Ottawai Egyetem munkatársai által jegyzett kutatás keretében úgynevezett metaanalízissel csaknem száz korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek több mint 2,88 millió ember adatait vizsgálták meg Észak- és Dél-Amerikában, Európában, Ázsiában, valamint Ausztráliában.)

Nem lepte meg a tanulmány következtetése Székely Andreát, a Semmelweis Egyetem Anatómia Tanszékének docensét. Mint hangsúlyozta, a szakma már régóta tudja, hogy a testtömegindex nem megfelelő jelzőszám arra, hogy abból bárki a súlyából fakadó egészségügyi kockázatokra következtessen, jó példa erre a testépítők a normálisnál magasabb BMI-értéke.

Az enyhe túlsúlyúaknál talált viszonylag alacsonyabb halálozási ráta még nem bizonyítja, hogy az ekkora súlytöbblet veszélytelen lenne, hiszen a túlsúly számos olyan kellemetlen és elhúzódó betegséget okozhat, amelyek – ha drágán is, de – sokáig karbantarthatóak. Pont ilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség. Csakhogy régóta ismert az az elhízási paradoxon is, amely szerint akinek van egy kis zsírdepója, annak a sorvasztó betegségek – súlyos veseelégtelenség, egyes májbetegségek – esetén is van miből gazdálkodnia. Más természetű jótékony hatás, hogy fizikai sérülések ellen is „kipárnázza" a testet – húzza alá a portál.