• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jótékonysági sorozat a pannonhalmi mentőkért

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

A Pannonhalmi Mentőállomásról huszonhárom környező településre érkezik a segítség, ha baj van.

A szervezők csúcstechnikájú EKG-defibrillátor készülékre gyűjtenek. Az év végi ünnepek idejére olyan programokat szerveztünk, mely sok ember érdeklődését felkelti és jótékonysági célt szolgál. November közepén süteménysütő versenyt rendeztünk, melyre 110-en jelentkeztek. Összesen 50 tortát, 50 édes és 10 sós aprósüteményt neveztek. A zsűri elnöke Bernáth József séf volt, aki az RTL Klub Konyhafőnök című műsorából ismerhetnek a nézők – nyilatkozta a kisalfold.hu portáljának Farkas Zsuzsanna, a pannonhalmi Kazinczy Ferenc Művelődési Ház munkatársa, hozzátéve azt is, hogy a most szombati fenyőünnepre forralt borral, teával, zsíros deszkával készülünk, míg december 12-én a gyerekműsorok után Takács Nikolas lép fel a karácsonyi vásáron.

Mindegyik eseményen becsületperselybe várjuk az adományokat, mellyel a helyi mentőállomást szeretnénk támogatni – tette hozzá Farkas Zsuzsanna.

A jótékonysági akció nem csak Pannonhalmát érinti, hisz az említett mentőállomásról huszonhárom környező településre érkezik a segítség, ha baj van.

A legközelebbi település, az 5 km-re fekvő Écs, a legmesszebbi, a 45 km távolságra lévő Fenyőfő a körzetünkben. A bakonyi kis falvak sajnos egyre jobban öregednek, az itt élő idős embereknek egyre sűrűbben van szükségük segítségre - nyilatkozta Horváth Vilmos, a Pannonhalmi Mentőállomás vezetője.

Az állomásunkat az utóbbi években szerencsére sikerült korszerűsíteni. A kaput gombnyomásra elektromos rendszer nyitja, ennek köszönhetően riasztáskor 2-3 percet sikerül nyerni a korábbiakhoz képest. Ez a 2-3 perc szív- és cukorbetegség, agyvérzés esetén kulcsfontosságú idő, húzta alá Horváth Vilmos, aki hozzátette azt is: a mentőautók felszereltsége jónak mondható. Más kérdés, hogy mindig van hova fejlődni, mindig szeretnénk az elérhető legmodernebb készülékekkel segíteni a bajbajutottakon. Ezért örülünk a pannonhalmi művelődési ház jótékonysági akciósorozatának.

Arra a kérdésre, hogy hogy az összegyűlt pénzből milyen eszközt vásárolnának, a pannonhalmi mentőállomás vezetője elmondta: a csúcsminőségű Lifepak 15-ös készülék rengeteget segítene. Ez az eszköz számos élettani adatot tud mérni - 360 perc folyamatos EKG rögzítésére képes -, miközben defibrillátor funkcióval is felszerelték. Mint mondta: jelenleg a Lifepak 9-10 évvel ezelőtt gyártott testvérét használják.