• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jövő héttől nincs trükközés az iskolai igazolással vagy a mentesítéssel

Lapszemle MA 06:08 Forrás: haon.hu
Jövő héttől nincs trükközés az iskolai igazolással vagy a mentesítéssel

Amikor az orvos rögzíti az EESZT felületén a gyermek betegségének adatait, a hiányzást megindokló napok automatikusan átkerülnek a KRÉTA rendszerébe.

Több száz pedagógus, iskolaigazgató és intézményvezető vett részt hétfőn az Országos Szakmai Tanévnyitó Konferencia Hajdú-Bihar vármegyei rendezvényén, amelyen Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára ismertette a tanévet érintő változásokat - tudósított a haon.hu.

Az államtitkár beszámolt arról is, a tankönyvek kiszállítása is rendben zajlott, mindössze néhány intézménybe szükséges még eljuttatni évkezdésig a könyveket. Emellett számos újdonsággal áll elő az Oktatási Hivatal a tankönyv- és digitális tartalomfejlesztés területén is, mely összesen 198 újítást foglal magába. Kiemelte az elérhető – főként osztályfőnöki órákra szánt – közösségi nevelési tartalmakat, így a közlekedésbiztonsági oktatóanyag, valamint az egészségfejlesztési tananyag is interaktív videók formájában lesz elérhető.

Újdonság lesz ebben a tanévben az ingyenes B kategóriás járművezetői képzés megvalósítása. A piacon olyan mértékben drágult meg a jogosítványszerzés, hogy 2020 óta folyamatos csökkenést mutatott, ezért beavatkozásra volt szükség  – mutatott rá. Maruzsa Zoltán elmondta, a döntés alapján a KRESZ elméleti vizsgára vonatkozó elektronikus anyagokat a KRÉTA-rendszerbe integrálják, a végzős diákok számára pedig automatikusan elérhetővé válnak a tartalmak. A tanfolyamot a tanulók tanórán kívül, otthon, önállóan el tudják végezni. Az intézményeknek mindössze a vizsgák szervezésében adódik feladata, vagyis évfolyamonként egyórányi teremfelügyeletet takar az informatikateremben. Beszélt arról is, hogy az Országos Mentőszolgálat több középfokú intézményben szervez egy-egy egészségügyi demonstrációs alkalmat, azonban ez nem feltétele az elsősegélyvizsgának.

Jelentős informatikai változás lesz az orvosi igazolások tekintetében is, az egyszerűsítést célzó fejlesztést nyár folyamán már letesztelték. A gyakorlatban ez azt takarja, hogy amikor az orvos rögzíti az EESZT (Egészségablak) felületén a gyermek betegségének adatait, közvetlenül be tudja jelölni az iskolai hiányzást megindokló napokat, ez az igazolás pedig automatikusan átkerül a KRÉTA rendszerébe. Vagyis a szülőnek ezt követően nem kell kinyomtatnia és beküldenie az iskolákba, hiszen az orvoslátogatással egyidejűleg eljut az információ az iskolákba. Így nem lesz többé elveszett vagy később pótolandó igazolás, valamint a gyerekek sem tudnak trükközni a hamis orvosi papírokkal.