• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Káosz a GYES körül, leállt az ügyintézés

Lapszemle Forrás: Napi.hu

A bennragadt támogatásokat utólag utalják egy összegben. (Cáfolattal frissítve)

A kincstár elektronikus rendszerét március-áprilisban korszerűbbre cserélik, így lényegében leállt az ügyintézés. A már elbírált támogatások folyósítása nem szünetel, illetve itt csúszás sincs, ám az új ügyek és a benyújtott módosítások bizonyosan csak április utolsó napjaiban kerülhetnek a rendszerbe – írja a Napi Gazdaság.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendszercsere miatt a benyújtott kérelmek legrosszabb esetben alapból egy hónapot "ülnek" érdemi ügyintézés nélkül, ezt követően pedig érkezési sorrendben kezdik azokat feldolgozni. Már a régi rendszer leállása előtt sem ment minden zökkenőmentesen, legalábbis van olyan ügy, amelyet február, de olyan is, amelyet január óta nem rendeztek. A benn ragadt kérelmeket várhatóan májusra bírálják el, a támogatást egy összegben utalja a kincstár visszamenőleg.

A problémás ügyek körébe tartozik jellemzően a családi pótlék és a gyes igénylése. A családi pótlék 11, a gyes nettó 25 ezer forint havonta. Ennél is nagyobb érvágás, ha egy szülő le akarja mondani a gyest, mert újszülött gyerek után terhességi-gyermekágyi segélyt szeretne igényelni − ez adott esetben a gyes csaknem háromszorosát is elérheti.

Államkincstár: elindult az új informatikai rendszer
Az államkincstárnál a tervezettnél egy héttel korábban befejeződött az új informatikai rendszerre való átállás, szerdától megindult az ügyek teljes körű feldolgozása - tájékoztatta a Magyar Államkincstár szerdán az MTI-t. Közleményében az államkincstár cáfolta a Napi Gazdaságban szerdán megjelenteket, amely szerint akár több hónapos csúszásra is számítania kell annak, aki mostanában igényelt vagy igényel az államkincstártól családtámogatást, illetve emiatt tízezrek maradnak gyes nélkül.

A kincstár kiemelte: a januári és februári gyes-igények elbírálását nem érintette az átállás a családtámogatási ellátások folyósítását támogató új rendszerre. Március 22-éig, a régi rendszerek leállásáig a kincstár rendkívüli intézkedéseket tett annak érdekében, hogy minél kevesebb feldolgozatlan ügy maradjon.
A március 22-e után benyújtott igényeket időrendi sorrendben dolgozzák fel, a kincstár családtámogatási irodáin dolgozók rendkívüli munkavégzésével. A gyermekgondozási segély iránti új igényeket április 30-áig teljes körűen fel kívánják dolgozni.
A kincstár mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető

Az áprilisi családtámogatási ellátásokat a szokásos időben, május 2-án utalják. A Magyar Államkincstár csaknem 1,5 millió embernek folyósít valamilyen családtámogatási ellátást, de ezeket eddig is pontosan, időben utalták ki - közölte a kincstár.

A közleményben leszögezik azt is: az új rendszerre való átállás nem érinti az egészségbiztosítási szerveknél benyújtott terhességi gyermekágyi segély (tgyás) megállapítását. Ha valaki nyilatkozik arról, hogy lemond a gyesről, ezt a kincstár tudomásul veszi és kiadja a szükséges adatokat.