• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kellemetlen meglepetést okozhat a Covid-19 két új variánsa

Lapszemle 2022.06.16 Forrás: Népszava Online
Kellemetlen meglepetést okozhat a Covid-19 két új variánsa

Azok is újra meg fertőződhetnek, akik már átestek a betegségen, illetve azok is, akik 3-4 hónapnál régebben kaptak oltást.

Bár eddig csak őszre valószínűsítették a következő járványhullámot a szakemberek, lehet, hogy már a vakáció alatt lesz vele dolgunk Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) minapi közleményében arra figyelmeztettet: az omikron két új alváltozata, a BA.4 és BA.5 gyorsabban terjed Európában, mint a többi koronavírus-változat. Ez pedig több kórházi kezeléshez és halálesethez vezethet, ha az új mutációk dominánssá válnak a kontinensen, írja a Népszava portálja. 

A szakemberek szerint, egyelőre túl sokat nem tudunk az új variánsokról, ám azt ők is tényként kezelik, hogy ha ezt mutációt már a szomszédos országokban is észlelték, akkor az egészen biztos, hogy Magyarországon is okoz majd megbetegedéseket, illetve el is indíthat járványhullámot. 

Van olyan hazai szakember, aki annak kezdetét augusztusra, a nyári szabadságok végére, az iskola kezdetére jósolja. Kemenesi Gábor virológus ennél óvatosabb, szerinte még annyira kevés az adat az új mutációkról, hogy egy újabb járványhullám kezdetét sem lehet megmondani: „Az is lehet, hogy már a nyáron, de úgy is adódhat, csak ősszel ér el bennünket annyira, hogy tömeges megbetegedéseket okozzon.” Szerinte egyelőre azt lehet látni, hogy gyorsabban terjed és jobb az immunvédekezést elkerülő képessége, mint az eddigi változatoknak – mondta. Ez egyben azt is jelentheti, hogy azok is újra meg fertőződhetnek, akik már átestek a betegségen, illetve azok is, akik 3-4 hónapnál régebben kaptak oltást. Kemenesi Gábor szerint miután Magyarországon nem épült ki tesztelési kapacitás, vírusmonitorozás és úgy csinálunk, mintha már vége lenne a járványnak, az új variáns okozhat meglepetést. Jelenleg annyit lehet biztosan tudni, hogy az „omikron-korszakban” a három oltás számít alapimmunizációinak, ezért most nagyon fontos lenne, hogy minél többeknek ez meglegyen. Egyelőre nem is nagyon lehet egyebet tenni, mint figyelni a nyugati országok adatait, hogy hogyan alakul ott a fertőzések, a megbetegedések, a kórházi esetek és a halálozások aránya. De készülni az új hullámra azért kellene – mondta.

A teljes cikk a Népszava portálján olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink