• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

"Kémiai koktélok", amelyek visszafordíthatják az öregedést

Lapszemle 2023.07.22 Forrás: rakéta.hu

A lényeg, hogy a faktorok segítségével megpróbálják a sejtek biológiai életkorát visszafordítani.

Egyetlen tabletta, amely visszafordítja az öregedést? Ez lehet a jövő, amin patinás intézmények, köztük a Harvard Orvosi Egyetem és az MIT dolgoznak. A kutatók az áttörésről egy új tanulmányban számoltak be, amely kémiai úton, tehát génterápia nélkül teszi lehetővé akár a teljes emberi test megfiatalítását - írja a raketa.hu.

A Harvard Orvosi Egyetem, a Maine Egyetem és az MIT tudósai úttörő tanulmányt tettek közzé, amely egy kémiai módszert tár fel a sejtek újrafiatalítására. Ez a technika a génterápia lehetséges alternatíváját kínálja az öregedés visszafordítására. Ennek a kutatásnak a következményei szinte hihetetlenek: potenciálisan alkalmazhatók a regeneratív gyógyászatban, az életkorral összefüggő betegségek kezelésében, sőt az egész test megfiatalításában.

A hivatalos sajtóközlemény “monumentális tanulmányról” beszél, miközben kitér arra is, hogy az öregedés folyamatának a visszafordítására eddig csak a génterápia létezett potenciális kezelési módként. A mostani eljárás tehát ehhez képest kínál egy új, alternatív útvonalat.

2023. július 12-én a Harvard Medical School, a Maine-i Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói friss kutatási tanulmányt tettek közzé az Öregedés témakörben. A „Kémiailag indukált újraprogramozás a sejtek öregedésének visszafordítására” című tanulmány egy korábban úttörő felfedezésre támaszkodik – ezek az úgynevezett Jamanaka-faktorok, amelyeket Jamanak Sinja japán orvos és kutató biológus fedezett fel. A felfedezéséért egyébként 2012-ben John Gurdonnal közösen elnyerte a fiziológiai és orvosi Nobel-díjat.

A faktorok lényege, hogy ezek olyan gének, melyek kifejeződése képes a felnőtt sejteket indukált pluripotens őssejtekké (iPSC-k) átalakítani. Jamanaka még 2007-ben képes volt előállítani a faktorok segítségével emberi iPSC-ket, de az eljárásnak akadt több hátulütője, elsősorban az, hogy tumorképződéssel is járt. Azóta viszont több kutatás próbálja kiküszöbölni ezeket a mellékhatásokat.

Ha röviden és érthetően szeretnénk összefoglalni: a lényeg, hogy a faktorok segítségével megpróbálják a sejtek biológiai életkorát visszafordítani, anélkül, hogy ezek potenciálisan elrákosodnának.

További részletek a cikkben.