• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kényszernyugdíj: itt a katasztrófa

Lapszemle Forrás: Népszava

Átverte az Orbán-kormány a nyugdíjas korú egészségügyi közalkalmazottakat, miközben újabbat rúg a súlyos betegekbe is.

Tömören így értékelhető, hogy tegnap kiszivárgott: sorra kapják az egészségügyi intézmények a nyugdíjazás alóli kérelmek elbírálásáról szóló elutasító határozatokat. Állítólag van olyan kórház, ahol a nyugdíjas korú, de tovább dolgozni kívánó érintettek mindössze egyharmada maradhat, de olyan fővárosi intézmény is akad, ahol a kérelmek 80%-át, és olyan megyei kórház is, ahol 50%-át engedte át a kabinet. Minderről a Népszabadság és a Világgazdaság értesült. Mindkét lap úgy tudja: az Országos Onkológiai Intézet (OOI) 152 érintettje közül mindössze ketten kaptak felmentést a kötelező nyugdíjazás alól – írja a nepszava.hu portálja.

Az érintett dolgozók minderről egy tegnap késő délutáni értekezleten értesültek, miután az intézet a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (Gyemszi) levelet kapott. Ezen az egészségügyi államtitkár aláírása szerepelt, bár az abban foglaltakat Szócska Miklós „tévesnek" minősítette.

A nyugdíjtörvény korábbi módosítása miatt júliustól az egészségügyi ágazatban is megszűnik a nyugdíj és a bér együttes folyósítása, egy januári kormányhatározat értelmében pedig a 62 év feletti, vagy valamilyen nyugdíj-ellátásban részesülő közalkalmazottaknak év elején dönteniük kellett, hogy nyugdíjukat választják, vagy júniustól lemondanak erről, és inkább tovább dolgoznának. Aki kérelmezte a munkát, annak „szükségességéről" először munkáltatója, tehát a kórházvezetők, majd pedig az emberi erőforrások minisztere döntött. Csak ezt követően került a kérdés a kormány elé. Az Orbán-kormány azonban a szavát adta, hogy noha kérelmezni kellett a továbbfoglalkoztatást, az egészségügyben uralkodó munkaerőhiány miatt az onnan érkező valamennyi indokolt továbbfoglalkoztatási kérelmet támogatni fogja, sőt, a kieső nyugdíjak összegét is visszapótolják – emlékeztet a portál.

Ennek ellenére az Emberi Erőforrások Minisztériumának legutóbbi – a Világgazdaságnak adott – tájékoztatása szerint az egészségügy idei 6500 érintettjétől összesen csak 1910 kérelem érkezett, azaz már eleve csak a nyugdíjas korúak harmada dolgozna tovább. Az államtitkárság ugyanakkor tegnap azt közölte: az ágazatban a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatási tájékoztatása még nem fejeződött be, így az érintettek száma sem tekinthető véglegesnek. Eközben azt egyetlen szóval sem cáfolták, hogy vannak és lesznek elutasított kérelmek.

Tehát várhatóan valóban nem kap mentességet minden egészségügyi dolgozó, így pedig azok közül is sokan nyugdíjba kényszerülnek, akik még dolgoztak volna, ami júniustól az ügyeleti rendszer, és a konkrét betegellátás összeomlását vonja majd maga után.

Ezek még nem végleges számok - az egészségügyi államtitkárság reagálása