• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kényszernyugdíj után kényszer-közalkalmazott

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Kényszeralkalmazottak: Számos kórház és szakrendelő is működésképtelenné válhat.

Az utóbbi napokban újabb „rémhírként" terjed az egészségügyben, hogy a kormány megszüntetni készül a vállalkozói formát ezen a területen – írja a szoljon.hu portálja.

A találgatások alapja egyébként az lehet, hogy néhány hónapon belül előterjesztést kell készítenie az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) az egészségügyben fennálló foglalkoztatási jogviszonyok rendezéséről, a megbízási és vállalkozási jogviszonyok más foglalkoztatási formával való kiváltásának lehetőségeiről a pénzügyi lehetőségek függvényében.

Az egészségügyiek jogállásáról szóló törvény jelenleg közel tucatnyi jogviszonyt sorol fel. Ezek között az önkéntes segítő és a szabad foglalkozás éppúgy szerepel, mint a közalkalmazotti, egyéni vagy a társas vállalkozás. A megbízási és a vállalkozási jogviszonyok kiváltására pedig, tekintettel arra, hogy az egészségügyi intézmények döntő többsége ma már az államhoz tartozik, csak a közalkalmazotti státusz jöhet szóba. Ennek ráerőltetése az ágazatra azonban súlyos következményekkel járhat. A kórházak és szakrendelők ugyanis döntően orvosokat, mégpedig a hiányszakmák művelőit foglalkoztatják vállalkozóként, közreműködőként, vagy megbízással. Azért, mert a közalkalmazotti fizetésért egyszerűen nem kapnának altatóorvost, radiológust vagy patológust – jegyzi meg a portál.

- A mi kórházunk ezekben a hetekben válik újra államivá, a dolgozóink pedig közalkalmazottakká – közölte dr. Csellár Zsuzsanna, a mezőtúri kórház igazgatója. Ez alapvetően kedvező változás, aminek örülnek a kollégák is, ám ha vállalkozói jogviszonnyal nem lehetne foglalkoztatni szakorvosokat, akár lakatot is tehetnénk a kapukra. Egy olyan kis kórház ugyanis, mint a miénk, a mai viszonyok között egyszerűen nem teheti meg, hogy alkalmazottként dolgozzon egy-egy olyan szakma képviselője, amelyben hetente mondjuk csak 8-10 órás szakrendelésünk van – húzta alá.

- A mi kórházunk is számos tevékenységet vállalkozási formában lát el, úgy gondolom, ezekre szükség van – mondta dr. Bene Ildikó, a Hetényi kórház főigazgatója. Másként több hiányszakmában nehezen tudnánk biztosítani a megfelelő létszámot, csakúgy, mint napjainkban a legtöbb kórház – fűzte hozzá dr. Bene Ildikó.