• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kétségek közt élnek a mentődolgozók

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Teljes a bizonytalanság a mentősök körében, hogy kapnak-e szeptembertől béremelést, vagy most is kimaradnak a bérrendezésből.

Egymásnak ellentmondó, bizonytalan válaszokat kaptunk, amikor arra az egyszerű kérdésre kerestük a választ: vonatkozik-e a június elején született egészségügyi bérmegállapodás a mentődolgozókra is – olvasható a Népszava – online oldalán.

Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének (MÖSZ) elnöke részt vett a megállapodás kidolgozásában, mert a kormány az általa vezetett érdekvédelmi szervezetet tekinti reprezentatívnak, vagyis egyeztetésre jogosultnak. Tehát akkor lehet örülni: igen, a mentősök megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező csoportja is magasabb bérre számíthat ősztől. Vagy mégsem. A hírt ugyanis sem az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője, sem pedig az egyezséget a kormány részéről aláíró Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem erősítette meg.

Győrfi Páltól írásban kérdeztük meg, hogy kiterjed-e az emelés a mentőorvosokra és -ápolókra is. Próbáltuk megtudni, milyen következményekkel járhat a mentőautók vezetőinek és a szervezet többi technikai és gazdasági területen alkalmazott dolgozójának kimaradása, hiszen ez a kör máshol sem kap egy fillért sem, az egyetlen biztos pont, hogy az OMSZ-nél sem jár nekik béremelés. Végül meg akartuk tudni, hol tart a tárgyalás a mentősök életpályamodelljéről, amire többször is ígéretet tettek kormányzati szereplők. Érdemi válasz helyett azonban mindössze a következő mondatot üzente a mentősök kommunikációs és pr igazgatója: „Az Országos Mentőszolgálat örömmel üdvözli a béremelést, melynek részleteit illetően kérjük, forduljon a fenntartóhoz" – emeli ki a portál.

A humántárca sem mondta ki egyértelműen, hogy lesz béremelés a mentősöknek, annyit írtak válaszukban: „a mentők számára külön programot dolgoz ki a kormány". Értelmezésünk szerint ez azt jelenti, most nem kapnak egy fillért sem. A már idézett szakszervezeti elnök is csak annyit mondott lapunknak, hogy az életpályamodellről hamarosan elkezdődnek az egyeztetések, de a labda a kormány térfelén pattog – jegyzi meg a portál.