• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kevés a tisztán kialakuló Alzheimer-kór

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

A felejtés, a súlyos memóriaromlás sok idősödő ember életét keseríti meg.

Különösen súlyos formája ennek az Alzheimer-kór, melyet legyőzni teljesen még nem sikerült. Két hete egy amerikai kutatócsoport állította, hogy egy szűk körben végzett terápiával kedvező eredményeket értek el Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél. Dr. Vécsei László, a Szegedi Tudományegyetem neurológus professzora elmondta: bár valóban késleltethető a romlás, de átütő eredményt sajnos még senki nem produkált a témában – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Nagyon nehéz kérdéskör a demencia és a közismert Alzheimer-kór, mert az öregedés természetes dolog, és vele gyakorta jár együtt a kognitív képességek romlása is: az, hogy elfelejtünk például neveket, apró dolgokat. Az Alzheimer-kór tulajdonképpen egyfajta felgyorsított öregedése az agynak, ami nagyon sokszor szövődik vaszkuláris, vagyis éreredetű károsodással – magyarázta a professzor. Ezért, amikor Alzheimer-kórról beszélünk, valójában sokszor kevert demenciáról, memóriaromlásról van szó.

Sokan mondják, hogy nincs is teljesen tiszta Alzheimer-kór, csak kevert demencia, melyben tehát vaszkuláris – vagyis éreredetű kisebb agyi infarktusokkal összefüggő – és alzheimeres tényezők egyszerre vannak jelen – világított rá a szakember.

Ugyanakkor az Alzheimer- kórra jellemző patológiai eltérések kialakulásban a csökkent agyi oxigénkoncentráció is fontos szerepet játszik. Ebben a témakörben „Vascularis Dementia" címmel Amos Korczyn professzorral néhány éve nemzetközi konferenciát szerveztünk Budapesten, s több mint ezer neurológus vett részt az összejövetelen a világ számos országából. A helyzet azonban nem teljesen reménytelen, sokat lehet tenni a memóriaromlás ellen – tette hozzá dr. Vécsei László. Az egyik fontos megelőzési mód a szociális interakció gyakoriságára való törekvés, vagyis nem szabad elzárkóznunk a társasági élettől! De nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása is. Az ezekben található vitaminok, redukáló molekulák csökkentik a biokémiailag keletkező szabadgyökök számát, így védve az idegszövetet – sorolta a szakértő. De elengedhetetlen a mozgás is, hiszen bizonyított tény, hogy maga a sportolás javítja a kognitív teljesítményt. A túl stresszes életmód pedig árt: a hippokampusz – mely a memória tárolásában nagyon fontos szerepet játszik – károsodik a szteroidok hatására. Ki kell emelni továbbá a helyes alváshigiéniát is: aki nem alszik eleget, annak gyorsabban pusztulhatnak a idegsejtjei – tette hozzá a professzor.

A folyamat tehát késleltethető, elnyújtható, de teljesen visszafordítani sajnos egyelőre nem tudja a tudomány. Gyógyszerek vannak, de átütő gyógymóddal még nem tudunk szolgálni, biztonsággal megállítani még nincs módunk – jegyezte meg a szakember.