• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kiemelt lesz-e a Pécsi Tudományegytem?

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló Online

Nemzeti tudományegyetem szeretne lenni a pécsi intézmény is.

Az új felsőoktatási koncepció szerint kancellárok vezetnék az egyetemeket, melyek közül néhányat kiemelnének, kérdés, hogy a PTE köztük lesz-e. Bár a jelenlegi felsőoktatási koncepció is drasztikusan eltér a, mondjuk, néhány évvel ezelőttitől, könnyen lehet, hogy 2014. január elsejétől egy egészen új rendszerrel kell szembenéznünk. A kormányzati elképzelések szerint ugyanis az intézmények élére kancellárok kerülnének, a rektorok pedig csak az oktatást és a kutatást felügyelnék.

 

A Pécsi Tudományegyetem szempontjából talán ennél is fontosabb azonban a tervezet másik része, amely néhány intézményt külön kiemelne – s ezzel párhuzamosan nyilvánvalóan több pénzhez is juttatna. Jelenleg azonban kérdéses, hogy az úgynevezett nemzeti tudományegyetemek körébe bekerül-e a PTE – írja a Dunántúli Napló – online, a témáról dr. Zeller Gyula rektorhelyettest kérdezte, aki az interjú elején elmondta, az egyeztetések jelenleg is zajlanak, hiszen nagyon nem mindegy, jövőre mennyi pénzből gazdálkodhatnak majd a baranyaiak.

A kiszivárgott koncepció, s ezt lapunk már korábban megírta, tartalmaz kiemeléseket az oktatási intézmények között: a minisztériumi elnevezés szerint ezek lennének a nemzeti tudományegyetemek. Úgy tudjuk, hogy az egyik verzió szerint három felsőoktatási intézményt emelnének ki, a másik szerint négyet – az a plusz egy pont a Pécsi Tudományegyetem…
– Így van, s nyilvánvalóan azért küzdünk, hogy mi is csatlakozzunk a Szegedi Tudományegyetemhez, a Debreceni Egyetemhez és az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, azaz mi is nemzeti tudományegyetem legyünk.

Persze alapban is jó bármilyen kiemelés részese lenni, de azért konkretizáljunk kicsit! Miben más ez, mint a kutatóegyetemi cím? Vagy egészen pontosan: mennyivel jelent ez több pénzt?
– Ilyen mélységekig még nem jutott el az egyeztetés, szóval pontos számokkal nem tudok szolgálni. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem nagyságrendi lenne az elmozdulás, de többet kapnánk, mint eddig.

És hát minden forintnak örülni kell, ez tudjuk jól. De mégis: mi lesz, ha a PTE végül nem kerül be a kiválasztottak körébe?
– Legkésőbb 2014. január elsején kiderül, hogy kiemeltek vagyunk-e. Amennyiben nem, akkor egy év múlva biztosan azok leszünk.

A teljes interjú a Dunántúli Napló online oldalán olvasható.

Legolvasottabb cikkeink