• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kilencezer szakápoló hiányzik a fekvőbeteg ellátásból

Lapszemle 2021.03.24 Forrás: 168.hu
Kilencezer szakápoló hiányzik a fekvőbeteg ellátásból

Nemcsak a fekvőbeteg ellátásban, hanem a műtéti-, a labor- és képi diagnosztika területére is jóval több szakdolgozó kellene.

Hiába van elég kórházi ágy és lélegeztető gép, ha nincs elég szakember – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Magyarországon ugyanis a fekvőbetegellátást tekintve ijesztően sok szakápoló hiányzik: legalább 9000 ápolót kellene azonnal felvenni ahhoz, hogy pótolni tudják a kialakult létszámhiányt – ez a pályakezdők rendkívül alacsony, valamint a tömegesen nyugdíjba vonulók számából adódik - írja a 168.hu.

„A kérdőíves felmérésre válaszolók közül ráadásul csaknem ezren jelezték, hogy ha a kormány nem rendezi a béreket, akkor a koronavírus-járvány lecsengése után felállnak és inkább külföldre mennek vagy más munka után néznek” – fogalmazott.

A MESZK elnöke azt is megjegyezte, hogy nem csak a További részletek a cikkben.van szakdolgozói hiány, a többi szakterületre, így például a műtéti-, a labor- és képi diagnosztika területére is jóval több munkaerő kellene. „Ahhoz, hogy meglegyen az utánpótlás – és ne kelljen kiégett kollégák ezreivel találkoznia a betegeknek, amikor amúgy is kiszolgáltatott helyzetben vannak –, legalább húsz-huszonkétezer szakdolgozóra lenne szükség nemzetközi összehasonlításban. Közülük is a legégetőbb a fekvőbeteg-ápolás területéről hiányzó kilencezer kolléga” – mondta a kamara elnöke. 

Kedvező helyzetről egyedül a dietetika, a gyógytorna és a védőnői területen lehet beszámolni. „A jövő nemzedékének is vonzóvá kellene tenni az egészségügyi hivatást, ehhez pedig kormányzati támogatás kell. A hajlandóság eddig a kormány és az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről is megvolt, a mostani szerződésmódosítások idején ugyanis több alkalommal a szakdolgozói kamara jelzésének megfelelően javították a végrehajtási utasítást. A kompenzáló béremelésből viszont a szakdolgozók egyelőre kimaradtak, márpedig ez egy olyan belső feszültséget teremtett, amit azonnal fel kell oldani” – ismertette a helyzetet Balogh.

A szakdolgozói kamara elnöke szerint heroikus küzdelemmel tudják megoldani a betegellátást a járvány alatti átcsoportosításokkal – mindezt úgy, hogy a harmadik hullám még nem érte el a csúcspontját. Amikor visszatér a régi kerékvágásába az ellátórendszer, rengeteg ellátatlan beteg kerül majd a kórházak falai közé. „Ezért lenne rendkívül fontos, hogy minden egyes szakdolgozót megtartsunk” – tette hozzá.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink