• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Kincses Gyula: a társadalmi egyeztetés hiánya a fő probléma

Lapszemle 2022.10.05 Forrás: Klubrádió
Kincses Gyula: a társadalmi egyeztetés hiánya a fő probléma

A MOK elnöke szerint az orvosszakma, és főleg a társadalom megkérdezése nélkül életveszélyesek lehetnek az egyes beavatkozások.

A beteglátogatási idő szabályozása, az intézményi teljesítmény mérése és még az orvosválasztás átalakítása mellett is szólnak szakmai érvek – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Arról is beszélt, hogy hozhatna pozitív változtatásokat az egészségügy átalakítását célzó törvényjavaslat, de az orvosszakma, és főleg a társadalom megkérdezése nélkül életveszélyesek lehetnek az egyes beavatkozások - írja a klubradio.hu.

Bizonyos reformokra mindenképp rászorulna az egészségügy, de nem olyan formában, ahogy annak híre hétfőn bejárta a sajtót. A MOK kiadott egy közleményt, amelyben elfogadhatatlannak tarják az átalakítások tervezetét, egyúttal nehezményezték, hogy a törvényhozás nem egyeztetett sem velük, sem a társadalom szélesebb rétegeivel.

Kincses Gyula, MOK-elnök kifejtette, hogy az egészségügyi ellátórendszert időről időre hozzá kell igazítani a megváltozott szakmai környezethez, megbetegedési viszonyokhoz, és a település struktúrához. Javaslata szerint regionális központokat lenne érdemes létrehozni, amelyek biztosítanak a környékbelieknek egynapos sebészet, nappali kórházat, illetve megerősödött alapellátást. A  praxishatárok ésszerű átalakításakor szerinte azt kellene megvizsgálni adott helyi szinten, bizonyos praxisok miért nincsenek évek óta betöltve, illetve érdemes volna utánajárni, az élet hogyan is oldotta meg ezeket a helyzetek – mondta Kincses.

A MOK-elnök szerint pozitív hozadéka lehetne a törvényjavaslatnak a kétlépcsős béremelés, amiről a Kamara a hálapénz feladásáért cserébe már megállapodott a miniszterelnökkel. Bár ez még nem teljesült – tette hozzá kincses. Ugyanakkor az is része a tervezetnek, hogy orvosok bérét csökkenthetik is, amivel az a probléma, hogy nem tudni, milyen szempontok szerint különböztetnék meg az egyes dolgozókat. Kincses a Kamara álláspontját tolmácsolta, mikor kifejtette, szükség volna egy átlátható teljesítménymérésre az intézmények körében. Hozzátette, Magyarországon ez hagyomány nélkül való, ezért ha három hónap alatt szeretné bevezetni a Belügyminisztérium az "életveszélyes" lenne.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink