• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kincstári bérszámfejtés - gondok a fizetéssel

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

Leginkább az egészségügyi bérek összetettségéből adódnak az elszámolási hibák.

Az állami kórházak már hosszú ideje küszködnek a KIRA-val. Bár ott a kezdeti problémákat mára nagyjából sikerült rendezni, úgy tűnik, a kincstár nem okult: még mindig nehézségeket okoz az egészségügyiek meglehetősen összetett bérének számfejtése. A másfél milliárd forintból, uniós támogatással létrehozott Központosított Illetményszámfejtési Rendszerrel, amelynek öt éves fenntartását és üzemeltetését vállalta a kormány, számos probléma adódott a 2015 novemberi bevezetése óta. Most pedig újra: volt, akinek százezer forinttal érkezett kevesebb a számlájára, más pedig csak a fizetése felét, kilencvenezer forintot kapott a Semmelweis Egyetem klinikáin, miután januártól az egyetemet is bedaráltaa KIRA- írta a medicalonline.hu.

– Hétfőn érkeztek a fizetések a dolgozók számláira, éppen az adatokat gyűjtjük össze - mondta a lapnak dr. Antmann Katalin, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SÉSZ) alelnöke. Leginkább az egészségügyi bérek összetettségéből adódnak az elszámolási hibák, de most jellemzően a táppénzek kifizetésének elmaradása miatt kaptak többen kevesebb bért. Bár most vezették be az e-bérjegyzéket, az adatokat még nem töltötték fel a rendszerbe, és addig, amíg a fizetési papírokból ki nem derül, kinél mi hiányzik, lépni sem igen lehet – összegezte az SE reprezentatív szakszervezetének alelnöke, hozzátéve azt is, remélik, hó közi kifizetéssel hozzájutnak a hiányzó pénzükhöz azok a dolgozók is, akik most nem kapták meg a teljes illetményüket.

– A sok bérelem miatt speciális az egészségügyben dolgozók bérének számfejtése, de a fizetéseket az állami fenntartású intézményekbe már zökkenőmentesen utalják – mondta az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) elnöke, Törökné Kaufmann Zsuzsanna. – A technikával nem, inkább a háttérfeladatokkal, adatlekérdezésekkel vannak még problémák, aminek következtében a kórházakban gyakorlatilag két bérszámfejtési rendszert futtatnak, az egyikből a másikba töltve az adatokat. A teljes cikk itt