• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kiüresítették a kórházcéget

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A cég kasszájában egy fillér sincs, eszközvagyona pedig soha nem is volt.

A dunaújvárosi kórháznak nincs adóssága – mondta a Weborvos Internetes portálon közölt interjújában nemrég Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház tavaly júliusban hivatalba lépett főigazgató-főorvosa, miután a 13,8 milliárd forintos adóssággal küszködő önkormányzat a nyáron egy rapid döntéssel megszabadította az intézményt összességében közel egymilliárdra rúgó kifizetetlen számláitól.

Frissen kinevezett főigazgató-főorvosként ugyan Mészáros Lajos is sokat tett az adósság csökkentéséért, azonban a belső átszervezésekkel, racionalizálással, a hatékonyság növelésével és egyes, a kórház számára előnytelen szerződések újratárgyalásával is csak harmadával sikerült csökkentenie a múlt nyáron még másfél milliárdos tartozást s elkerülni a kórházat üzemeltető nonprofit kft. felszámolását.

Dunaújváros jegyzője, Kukorelli Sándor szerint azonban már az év elején látható volt, hogy minden erőfeszítés ellenére előbb vagy utóbb valamelyik beszállító megindítja a felszámolási procedúrát.

- A fekvőbeteg-ellátás biztonsága érdekében nem várhattuk meg, hogy valaki megindítsa az eljárást - indokolta Kukorelli a kórház üzemeltetésének nyár közepi gyors átalakítását, mellyel az addig veszteséges, sőt tőkéjét is elvesztett nonprofit kft. által üzemeltetett kórházat a képviselő-testület június 9-i ülésén „költségvetési szervvé" alakította. Egyetlen tollvonással elvonta az önkormányzat a betegellátási feladatokat a kft-től, és az új költségvetési szervet bízta meg az ez irányú teendők ellátásával.

A döntés következtében a kórház dolgozói jogfolytonosan átkerültek az új üzemeltetőhöz, az OEP szerződést bontott a nonprofit kft.-vel és így tovább. Minden átkerült az új üzemeltetőhöz, kivéve a kft. csaknem egymilliárdos adóssága. Vélhetően ezért hangsúlyozta Mészáros Lajos főigazgató-főorvos, hogy „az új költségvetési szerv csak a feladatellátás területén jogutódja a korábbi társulásnak’. Dunaújváros jegyzője nem cáfolta a főigazgató-főorvos nyilatkozatának azt a részét, miszerint az önkormányzat eredeti terve szerint a nonprofit kft. végelszámolással szűnt volna meg. Csakhogy néhány hitelező türelme hamarabb elfogyott, mintsem az önkormányzat léphetett volna, és az illetékes bíróság az elismert, de ki nem fizetett tartozásokra szeptember elején elrendelte a kft. felszámolását.

Hogy mi lesz ezután, senki sem tudja, hiszen a kft. felszámolásával nagy valószínűséggel egyetlen hitelezői igényt sem lehet kielégíteni, a cég kasszájában egy fillér sincs, eszközvagyona pedig soha nem is volt.

Szócska: a dunaújvárosi modellt nem tartom megvalósítatónak

Közleményben pontosít a kórház főigazgatója