• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kivennék az elfekvőket a kórházi ellátásból

Lapszemle Forrás: Magyar Idők

A témában készülő előterjesztés márciusban kerülhet a kormány elé, erősítette meg az államtitkárság.

A kórházak ápolási osztályai, krónikus belgyógyászatai – a köznyelvben elfekvőként is emlegetett részlegei – helyett úgynevezett szakápolási otthonokban láthatják el a jövőben azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, csupán szakápolásra – értesült a Magyar Idők. A hírt az egészségügyi és a szociális államtitkárságnál is megerősítették, hozzátéve: a témában készülő előterjesztés márciusban kerülhet a kormány elé.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár már korábban úgy nyilatkozott a lapnak: „Ma rengeteg kórházi ágyon fekszenek olyan, főként idős emberek, akik nem szorulnak aktív ellátásra, a krónikus ágyak nagyobbik részén konkrétan szociális ellátás folyik. Mindez úgy, hogy a bennfekvések indoklásához számos labor- és egyéb vizsgálatokat végeztetnek az intézmények. Ez így nem mehet tovább.

Hozzátette: ezeket a kapacitásokat át kell adni a szociális szférának, megteremtve az átmenetet az aktív egészségügyi és a tisztán szociális ellátás között. Mert azzal mindenki egyetért, hogy ez a kapacitás a szociális területről hiányzik, és hogy a szociális szféra sokkal jobban képes befolyásolni, hogy valóban a rászorulók kapják meg ezeket a lehetőségeket.

A statisztikák szerint jelenleg évente körülbelül százezer, főként idős, önmagáról gondoskodni képtelen embert „kezelnek" kórházban. A nyilvánosan elérhető, 2011-es adatok szerint a 65 éven felüliek ápolására szolgáló, úgynevezett hosszú ápolási idejű (long term care) kórházi ágyak aránya nálunk 16 százalék volt. Több országban ugyanakkor, például Ausztriában, Németországban, Hollandiában vagy Portugáliában a krónikus fekvőbetegellátás nem az egészségügy része.

Nálunk viszont a kórházak mellett az 50 ezer idősotthoni férőhely egyre nagyobb hányadára is szakápolásra szorulókat vesznek fel, ám az átfedések ellenére a két ellátórendszer egymástól teljesen elkülönülten működik. „Európában egyedülálló, hogy semmilyen kapcsolat nincs a két rendszer között" – fogalmazott a lap megkeresésére a szociális államtitkár. Czibere Károly szerint a jelenlegi uniformizált idősotthoni ellátásból is el kell mozdulni a szakmai szükségletekhez jobban igazodó, legalább kétszintű ellátás, gondozási és szakápolási otthonok felé, az utóbbiaknak több szakembert, eszközt és finanszírozást biztosítva.

Ezzel párhuzamosan az egészségügyből a szociális ágazatba kell átcsoportosítani a mintegy 27 ezer krónikus kórházi ágyból annyit, amennyin hatékony szakápolási tevékenység végezhető – tette hozzá az államtitkár. A szakápolási otthonok kialakítása többlépcsős folyamat lesz.