• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Könyvet írt az ''érbetegek Mekkájáról''

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

„A kapuvári szénsavas ködfürdő" címmel új könyv jelent meg a Lumniczer-kórház egykori igazgatója tollából.

Dr. Ballagi Farkas, az Európa-szerte ismert gyógyító eljárás jogait Kapuvárra ruházta. A minap a kapuvári városházán mutatták be dr. Ballagi Farkas „A kapuvári szénsavas ködfürdő" című könyvét. A helyi Lumniczer Sándor-kórház egykori igazgatója maga is részt vett az azóta Európa-szerte ismertté lett érrehabilitációs eljárás és a szükséges műszerek kidolgozásában. Az eljárás és az úgynevezett fekvő- és állókádak napjainkban termékvédelem alatt állnak, a jogokat azonban dr. Ballagi Farkas térítésmentesen Kapuvár városának adományozta – olvasható a Kisalföld – online.

Negyven éve, 1974 óta veszek részt a kapuvári kórház érrehabilitációs munkájában, így könyvem egyfajta összefoglalója ennek a négy évtizednek – nyilatkozta a szerző. Ahogy az azóta szintén levédett szlogen mondja, „Kapuvár az érbetegek Mekkája", ahol különleges technikával (melyet a szerző a könyvben is leírt) gyógyítják az ide érkező betegeket.

Mindenképpen meg kell különböztetni a kapuvári technikát például az erdélyi ködfürdőtől, vagy más, Európában honos eljárásoktól. A részletekre szintén kitértem a könyvben – húzta alá dr. Ballagi Farkas, aki kiemelte azt is, hogy a kapuvári eljárás elsősorban a betegek életminőségén javít nagymértékben, ám előfordult, hogy itt mentettek meg menthetetlennek ítélt végtagokat is. Ballagi főorvos elmondta azt is, igaztalan rágalmak természetesen érték az évtizedek során e kapuvári eljárást, ám néhány éve fővárosi klinikák részvételével úgynevezett utánkövetéses vizsgálat alá vetették a kapuvári érrehabilitációs módszert és mindenben megfelelőnek találták. Azóta még ezen klinikák is ide küldik betegeiket – fűzte hozzá az egykori kórházigazgató, aki véleményét a 40 év alatt több mint 30 ezer beteg vizsgálatával érve el alapozta meg. Egykor ezen kezelést alig néhány fekvőhellyel kezdtük. A kórház nemrég felépült új szárnyában már több mint 100 ágyra várják a betegeket – húzta alá a főorvos.

Az eljárásra többszázas várólisták vannak. E tény a kapuváriak kiváló munkáját dicséri. A most megjelent könyv a régi és a jelenlegi osztályos dolgozóknak is emléket állít. A kötet napjainkban a kapuvári Lumniczer-kórházban kapható, teljes bevételét az intézmény fejlesztésére ajánlotta fel a szerző – jegyzi meg a portál.