• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kórházhisztériában nem lesz hiány

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Van aki úgy csodálkozik rá az üres osztályokra, orvos-, és nővérhiányra, mintha nem évtizedes folyamat lenne.

Van aki úgy csodálkozik rá az üres osztályokra, orvos-, és nővérhiányra, mintha nem évtizedes folyamat lenne az egészségügy kiürítése: a pillanatnyilag hatalmon levők pedig kommunikációs háborút viselve igyekeznek elfedni és kisebbíteni a bajt. Már látszik, hogy mint az időjárási frontok úgy járnak majd e nyáron a kórházi osztálybezárásról szóló hírek, illetve cáfolatok - áll a népszava véleményrovatának mai publicisztikájában.

Legfrissebben a jászberényi kórház főigazgatója adott ki közleményt, miszerint rémhírré torzították szavait, amikor azt idézték tőle, hogy a vidéki kórházakban az orvos-, a nővér- és az asszisztens-létszám is kritikus állapotban van. Történt ez, miközben a dél-pesti kórház falain meg sem száradt a festék... Róluk ugyanis az terjedt el, hogy azért kellett osztályt bezárni, mert tömegesen mondtak fel és álltak az IKEA áruházba eladónak az ápolóik. Ebből annyi bizonyult igaznak, hogy a kórtermek egy részéből kitették a betegeket, ugyanis festenek.

Van persze olyan eset is, amikor hivatalos helyről tudni, hogy a szakemberhiány a szolgáltatás megszüntetésével jár. Például az ÁNTSZ honlapjáról kiderül, hogy a szekszárdi kórházból néhány hónapja távozó gyermekneurológus helyébe nem találtak másikat, ezért ezt az ellátást átadták a pécsi klinikának. Könnyen találhatók és még lesznek is ilyen hírek, ám ez nem jelenti azt, hogy bármi új történt volna a magyar egészségügyben az elmúlt néhány hétben.

Az általános szakemberhiány régóta ismert, de ÁNTSZ másfél évvel ezelőtti belső vizsgálata is megmutatta, hogy Magyarországon nincs olyan kórház, amely megfelelne a gyógyítás szakmai feltételeinek, a betegeknek több mint a fele olyan helyre kerül, ahol az ellátásához vagy az eszköz vagy a megfelelő szakember hiányzik. A kórházak több mint 70 százalékában nincs elegendő szakorvos, szakdolgozó. Az ágazati statisztikák azt is megmutatják, hogy két-három ezer orvos, és négy-öt ezer ápolónő biztosan hiányzik a betegágyak mellől.

A probléma elfedésére, hogy ez ne járjon mindenütt azonnali osztálybezárással, egy-egy orvos akár tucatnyi intézményben is szerepelhet a stáblistában... Törvényszerű, hogy olykor elfogy az utolsó ember is... A teljes cikk

Legolvasottabb cikkeink