• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kórházigazgatók és orvosok tudósítanak a frontvonalból

Lapszemle 2020.04.21 Forrás: PestiSrácok.hu
Kórházigazgatók és orvosok tudósítanak a frontvonalból

Intenzív terápiás szakorvos: okkal bízhatunk abban, hogy nem lesz brutális betegségszám-robbanás Magyarországon.

Az ózdi kórház vezetője, Bélteczki János úgy véli, Magyarország a mediterrán országok példáiból is okulva, komolyan veszi a veszélyhelyzetet és időben reagált arra. Szerinte okkal bizakodhatunk abban, hogy hazánkban nem fog olyan brutálisan berobbanni a betegség, hogy pusztán az ellátás hiányából fakadóan veszítsük el embertársainkat. Csánky Eszter, a miskolci járványkórház vezetője portálunknak hangsúlyozta, az óvintézkedéseknek köszönhetően időt nyertek és felkészültek a tömeges megbetegedések korszakára. Révész Jánostól, a borsod megyei kórház főigazgatójától pedig megtudtuk, nemcsak az intenzív ágyak és lélegeztetőgépek száma elegendő, hanem külön műtőt, dialízisközpontot, izolált kardiológiai egységet is biztosítanak a koronavírussal fertőzött súlyos alapbetegségekkel küzdő páciensek ellátásához. A Pesti Srácok összeállítása.

jelenleg kezelhető, menedzselhető a magyar betegszám, félek ilyesmit határozottan kijelenteni, mert picit babonás vagyok, de bízom benne, hogy ez így is marad és nem lesz hirtelen, robbanásszerű növekedés. Ennek oka lehet az is, hogy mások a szokásaink, nem igénylünk annyi testi kontaktust, mint az olaszok, fegyelmezettebbek is vagyunk, és az is lehet, hogy a BCG-vel való átoltottság is a javunkra szolgál, de ez egyelőre csak spekuláció – magyarázta Bélteczki János.

Iparvidék lévén nálunk rengeteg a krónikus tüdő- és szívbeteg, közülük sokan sürgősségi ellátásra szorulnak. Mi, aneszteziológusok és intenzív-terápiás szakorvosok, folyton a halál torkából próbáljuk meg visszarántani az embereket. A COVID-tól függetlenül, mindig is ki voltunk téve a fertőzésveszélynek csak korábban nem vetült ránk ekkora reflektorfény. A hippokratészi eskünek megfelelően mindent meg kell tennünk a betegekért. Ez a tudat adja az adrenalint, természetes dopping hajt minket. Ebben a háborúban a frontvonalban harcoló katonák az orvosok, és bizony az ütközetek során a katonák is eleshetnek – emelte ki Bélteczki János. 

Az intenzív-terápiákat rutinosan alkalmazó orvos portálunknak felfedte azt is: még a több évtizedes szakmai tapasztalat sem semlegesíti az emberben a halálfélelmet, ezzel a folyamatosan visszatérő démonnal még a legkeményebb fából faragott egészségügyi dolgozóknak is rendszeresen meg kell küzdeni. Elmondta, hogy rengeteg változást hozott ez a krízishelyzet a munkájukban is, ezeket igyekeznek magukból kibeszélni. A fokozódó nyomás miatt mentális segítséget kapnak, különböző megküzdési stratégiákat is elsajátítanak, egyénileg és csoportosan is gyúrják a pszichológusok a dokikat, szakdolgozókat, hiszen nekik is van lelkük és családjuk, akiket féltenek. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink